Fidesz: közpénzből vásárolt élelmiszer MSZP-kampányra?

MTI
2005.09.22. 17:59

Hogyan oszthatja el a honvédelmi tárca közpénzből vásárolt élelmiszerkészleteit az MSZP kampány céljából? - tette fel a kérdést a Fidesz szóvivője csütörtökön Budapesten. Révész Máriusz az MSZP székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján sajtóhírekre és helyiek beszámolóira hivatkozva elmondta: az MSZP ezen, valamint az elmúlt héten osztott lejárt szavatosságú tésztát a lakosságnak, ami a Honvédelmi Minisztérium élelmiszerkészletéből származik. A szóvivő magával hozott az eseményre egy dobozzal a lakossághoz került tésztából.

A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főosztálya azt közölte, hogy a Magyar Honvédség - az úgynevezett inkurrencia készletből - karitatív célokra ajánlott fel száraztésztát, és Komló önkormányzata mintegy ezer kilogrammnyit kapott. A HM-közlemény hangsúlyozza, hogy a felajánlott száraztészta csomagolásán feltüntetett lejárati idő szerint a tészta már nem fogyasztható, de a szavatosság lejárta előtt a Magyar Honvédség Egészségvédelmi Intézetének élelmezés-higiénés laboratóriuma a tésztaféléket bevizsgálta, és a vizsgálat eredményei alapján a szavatossági időt 6 hónappal meghosszabbította.

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP szóvivője szerint a Fidesz lejárt szavatosságú kampány címmel hirdette meg sajtótájékoztatóját, de az lejárató sajtótájékoztató volt, mivel az ellenzéki párt öngólt lőtt magának: az MSZP nem kapott és nem is kaphatott sem tésztát, sem más élelmiszert a Honvédelmi Minisztérium állományából, ilyet csak önkormányzatok, illetve karitatív szervezetek igényelhetnek.

Páva Zoltán, Komló szocialista polgármestere határozottan visszautasította a Fidesz vádjait. Azt mondta, hogy az élelmiszert cigány kisebbségi önkormányzatok közreműködésével, szociális alapon, nem pártrendezvény, vagy kampány keretében osztották szét. Páva beszámolt arról, hogy csütörtökön az őt és a tésztakiosztókat ért vádak hatására többen aláírásgyűjtésbe kezdtek Sásdon: tiltakoznak a rágalmak ellen, és leszögezik, hogy az élelmiszer jó minőségű, a belőle készített ételek finomak voltak.