A kémügy kiszivárogtatóját keresi a nemzetbiztonsági kabinet

Népszabadság
2005.10.01. 09:17
Titkos rendkívüli ülést tartott pénteken a kormány nemzetbiztonsági kabinetje. A szűk körű tanácskozást Gyurcsány Ferenc hívta össze. Erre miniszterelnöki kinevezése óta nem volt példa. Batiz András kormányszóvivő kérdésre annyit árult el, hogy "egy fontos nemzetbiztonsági kérdésről volt szó".

A Népszabadság értesülése szerint a téma az a jelentés volt, amelyet Tóth András nemzetbiztonságért felelős államtitkár készített a kormányfőnek az úgynevezett "kémügyben". A kormány hivatalosan eddig nem foglalkozott az üggyel, a jelentés elkészítésére vonatkozó megrendelés a kormányfő részéről rutinutasításnak tűnt. A napilap úgy tudja, hogy a jelentés főként azzal foglalkozik, hogyan szivároghattak ki külföldi és hazai lapokba magyar államtitkok, a nemzetbiztonsági szolgálatok titkos iratai.

Az idén májusban, a nemzetbiztonsági bizottságban, a titkosszolgálatok főigazgatóinak meghallgatásán egyes ellenzéki képviselők olyan kérdéseket tettek fel, amelyek alapján feltételezhető, hogy ismerték az államtitoknak minősülő történetet.