Nem nyomoz az ügyészség Fittelina-ügyben

MTI
2005.10.27. 16:23

Elutasította a Fittelina Kft.-vel kapcsolatos feljelentést az ügyészség - közölte a Fővárosi Főügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére csütörtökön. "A magánszemély által adócsalás miatt tett feljelentést bűncselekmény hiányában utasította el az V-XIII. kerületi ügyészség" - mondta Varga Jenő.

A határozat indoklása többek között azt tartalmazza, hogy a feljelentésben foglalt 1996-os ügyletek idején hatályos adótörvények szerint a cég jogszerűen vonhatta le adóalapjából azt, amit beruházásra fordított - tette hozzá az ügyészségi szóvivő.

A rendelkezésre álló adatok szerint a cég az átruházott hasznosítási jog keretében magvalósított beruházásai után az átruházott forgalmi adót befizette a központi költségvetésbe. Ebből következően adólevonási jogát törvényesen gyakorolta - magyarázta Varga Jenő.

Korábban Szijjártó Péter fideszes országgyűlési képviselő, a Gyurcsány-bizottság elnöke levélben kérte a kormányfőtől a Fittelina Kft. dokumentumait arra hivatkozva, hogy sajtóhírek szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyik volt cége, az említett kft. adócsalás gyanújába keveredett.

Szijjártó Péter akkor úgy nyilatkozott: az embereket legjobban az a kérdés érdekli, hogy Gyurcsány Ferenc volt cégének luxusberuházásai kapcsán érte-e kár a magyar államot adómegkerülés, adó be nem fizetése, vagy adóalap-csökkentés miatt.