A Vér és Becsület szónoka volt az alpolgármester

MTI
2005.11.07. 13:21

Az MSZP és az SZDSZ dunakeszi frakciója lemondásra szólítják fel a város, alpolgármesterét, aki egy közelmúltban feloszlatott újfasiszta szervezet rendezvényén vezérszónoki szerepet vállalt; a két szervezet erről hétfőn közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A dokumentum szerint a város fideszes polgármestere jelölte még 2002-ben az alpolgármesteri tisztségbe Szabó Tamást, aki vezérszónok volt a Vér és Becsület Kulturális Egyesület egyik rendezvényén, márpedig a bíróság e náci szervezetet a közelmúltban feloszlatta.

A két párt városi képviselőcsoportja felszólítja Szabó Tamást, hogy távozzék a város közéletéből, az őt pozícióba szavazókat, közöttük Erdész Zoltánt, a helyi Fidesz és Kovács Lászlót, a lokálpatrióták vezetőjét, pedig, hogy felülbírálva korábbi döntésüket, határolódjanak el Szabó Tamástól és az általa képviselt eszmevilágtól.

Kecskeméthy Géza polgármester tudomása szerint az alpolgármester nem volt tagja a Vér és Becsület Kulturális Egyesületnek. Megítélése szerint az MSZP-SZDSZ "üres vádaskodása" már a jövő évi önkormányzati választási kampány részét képezi.

Szabó Tamás alpolgármester az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy sohasem volt tagja a Vér és Becsület Kulturális Egyesületnek. Igaz ugyan - ismerte el -, hogy felszólalt egy olyan, október 23-i rendezvényen, amelyen több szervezet között az akkor még legálisan működő egyesület is részt vett. Szabó Tamás aláhúzta: az MSZP-SZDSZ-es tiltakozás a szólásszabadság elleni támadás, hiszen a kifogásolt esetben egy "engedélyezett gyűlésen" beszélt.