A bíróság szerint törvényt sértett Bőhm András

MTI
2006.03.06. 21:02

A FővárosiBíróság ítélete szerint Bőhm András, az SZDSZ képviselőjelöltje a 2006-os országgyűlési választásokhoz kapcsolódó ajánlószelvény-gyűjtés során megsértette a választási eljárásokról szóló törvényt - írja a Fővárosi Bíróság (FVB) az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.

A Fővárosi Bíróság megállapította, hogy Bőhm András részére román állampolgárságú, erdélyi magyar fiatalok gyűjtöttek ajánlószelvényeket - írja közleményében az FVB. A fiatalok körülbelül másfél hétig voltak Budapesten, az ajánlószelvények leadását követően hazautaztak.

Az FVB közleménye szerint G. M. március 2-án kérte a Fővárosi Bíróság ez ügyben hozott korábbi határozatának felülvizsgálatát. A bíróság ez alapján három kérdést vizsgált meg: jogellenes-e, ha ajánlószelvények gyűjtői pénzt fogadnak el tevékenységükért, hitelesek-e a szelvényeken található aláírások, és jogsértő-e, hogy az ajánlószelvény-gyűjtők román állampolgárságúak voltak? A Fővárosi Bíróság a harmadik pontban állapított meg törvénysértést. Az indoklás szerint "külföldi állampolgárok részvétele a választás érdemi részében, az azzal szervesen összefüggő folyamatokban" kizárt.