Hazugságvizsgáló segített lebuktatni a soproni taxis gyilkosait

2006.02.10. 14:43
Nyolcezer forintért kellett meghalnia annak a taxisnak, akinek feltételezett gyilkosait egy hét alatt elfogta a rendőrség. A két büntetett előéletű férfi beismerő vallomást tett, és mivel nyereségvágyból öltek meg egy közfeladatot ellátó személyt, akár életfogytig tartó szabadságvesztés is lehet büntetésük.

Elfogta a rendőrség a múlt heti soproni taxisgyilkosság elkövetőjét, közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság, a részletekről sajtótájékoztatón számoltak be. Sopron külterületén múlt hét csütörtök éjszaka lőttek le egy taxist, a nála lévő pénzt elvitték. A gyilkosságról a taxis egyik kollégája értesítette a hatóságokat.

Rablógyilkosság

A rendőrök 2006. február 2-án éjfél előtt fél órával kapták az értesítést, hogy a Brand-majorba vezető úton egy taxist fejbelőttek gépkocsijában. A nyomozók kiderítették, hogy egy órával korábban a soproni Erzsébet kertnél lévő nyilvános telefonfülkéből hívták a taxit.

A diszpécser az adott helyhez legközelebb lévő kollégájának, H. Antalnak közvetítette a fuvart, aki épp három fiatalembert szállított. Mivel a telefonfülke útba esett, ezért ott lassított és kiszólt a várakozó két férfinek, hogy rögtön jön vissza értük. Miután utasait kitette, elindult vissza a fülkéhez, ahol felvette gyilkosait és elindult velük utolsó útjára.

A helyszíni szemlén kiderült, hogy a taxist hátulról fejbe lőtték, majd a taxit leállították, a kocsi lámpáit lekapcsolták, az utastérben lévő pénztárcát ellopták, és az elkövetők a helyszínről elmenekültek. A fegyverszakértő megállapította, hogy a lövedék 9 mm-es Lugher típusú lőszer volt, amelyet egy magyar gyártmányú Parabellum pisztolyból lőttek ki.

Beismerő vallomást tettek

A nagy erőkkel megkezdett nyomozás több szálon indult el. Feltérképezték a soproni alvilágban, hogy kik lehetnek azok a bűnelkövetők, akikre a tanúk által megadott személyleírás illik, és ilyen súlyos bűncselekmény elkövetésére is képesek és Parabellum pisztolyuk lehet.

A lehetséges elkövetők körét végül A. Anzelmre és féltestvérére, Sz. Zsoltra szűkítették. A. Anzelm nem tudott magának alibit igazolni, de később kérdőre vont testvére kimentette a gyilkosság idejére. A kihallgatások alatt azonban ellentmondásokba keveredtek, ezért poligráfos vizsgálat alá vetették őket a nyomozók. A hazugságvizsgáló egyértelműen bizonyította, hogy közük van a bűncselekmény elkövetéséhez.

Gyanúsítotti kihallgatásakor először Sz. Zsolt tört meg és megmutatta a gyilkossághoz használt fegyvert. A szétszerelt pisztolyt az egyik soproni garázssor mögötti lévő füves, bokros területen meg is találták. Ezután A. Anzelm is beismerő vallomást tett.

Vallomásuk szerint rabolni indultak a csőre töltött fegyverrel. Amikor a taxival a bekötő úthoz értek, szóltak a taxisnak, hogy álljon meg. A sofőr a kérésnek elegett tett, és abban a pillanatban a hátul ülő Sz. Zsolt szó nélkül fejbe lőtte - állítása szerint véletlenül sült el a fegyver. A kocsi reflektorait lekapcsolták, magukhoz vették a halott taxis pénztárcáját és gyalog Sz. Zsolt lakására menekültek, ahol a zsákmányolt nyolcezer forintot elosztották. A fegyvert szétszerelték és elrejtették, a brifkót már útközben az egyik szemetesbe dobták.

Börtönőr volt az egyik gyanúsított

Mint kiderült, mindkét gyanúsított volt már büntetve, a 18 éves Sz. Zsolt vagyon elleni bűncselekmény miatt állt bíróság előtt. Féltestvére, a 25 éves A. Anzelm (eredeti nevén Sz. Péter) az egyik büntetés-végrehajtási intézetben dolgozott börtönőrként, de fegyelmi vétség miatt tavaly kirúgták, és szolgálati feladat alóli kibúvás miatt el is ítélték.

Pillanatnyilag "nyereségvágyból, közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés" miatt nyomoznak ellenük, és akár életfogytig tartó szabadságvesztést is kiszabhat rájuk a bíróság.

A nyugat-magyarországi városban az elmúlt héten ezzel együtt három gyilkosság történt. A város egyik kaszinójának két alkalmazottját meggyilkoló férfit csütörtökön fogták el a rendőrök.