Vádat emeltek a székesfehérvári maffiaügyben

2002.02.27. 16:32
Vádat emelt ma a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal a székesfehérvári maffiaügyben, értesült az Index. Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség szóvivőjének tájékoztatása szerint az ügyben 23 vádlottat - közöttük 8 magánszemélyt, 8 rendőrtisztet vagy tiszthelyettest, 1 nyugalmazott rendőrtisztet, 1 ügyészt, 1 ügyészségi nyomozót, 1 büntetés-végrehajtási munkatársat, 2 ügyvédet és 1 ügyvédjelöltet - vádolnak hivatali visszaéléssel, vesztegetéssel bűnpártolással különleges személyes adatokkal visszaéléssel és több különböző vagyon elleni bűncselekmény elkövetésével. Ez az ügy a kirobbanásakor az évtized bűnügye volt. De, hogy mitől példa nélkülni egyelőre nem tudni.
A most felderített bűnügy szálai még 1999-re nyúlnak vissza - a Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint. Ekkor rendelt el zsarolás miatt nyomozást a Fejér Megyei Rendőr - főkapitányság. Ezen bűnügy egyik gyanúsítottjának sikerült rendszeres kapcsolatot kialakítani a bűnüldöző szervek különböző beosztású munkatársaival, azért, hogy így a folyamatban lévő bűnügyeket befolyásolják. Az ügyészségi nyomozóhivatal álláspontja szerint az így kialakult, egyre bővülő kapcsolatrendszer nagyfokú szervezettséget ért el. Mivel egyes vádlottak a vád szerint államtitkot is sértettek az egész büntetőügyet szigorúan titkos minősítéssel látták el.

Az igazságszolgáltatásba szivárgott a szervezett alvilág

Rendkívüli, közös sajtótájékoztatón, még júniusban jelentette be a Legfőbb Ügyész és az Országos Rendőr-főkapitány, hogy tíz éve először az igazságszolgáltatásba szivárgott, szervezett bűnözői kört sikerült leleplezni.

Azon a napon, amikor reggel kommandósok, ügyészségi nyomozók és rendőrök lepték el Székesfehérvárt és többek között a rendőrségről, ügyészségről vezettek el megbilincselve embereket. Az ügyben június 19-én indított nyílt nyomozást a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal.

Polt Péter és Orbán Péter altábornagy, közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy húsz személyt, köztük rendőröket - magas beosztásút is -, ügyészt, ügyészségi nyomozót, büntetés-végrehajtási tiszthelyettest, valamint ügyvédeket gyanúsítanak államtitoksértéssel, hivatali vesztegetéssel és visszaéléssel továbbá hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással.

Orbán Péter rendőrfőkapitány azt is elmondta: operatív módon jutott a rendőrség tudomására, hogy rendőrök bűnözőket mentenek, félreviszik a nyomozásokat, s mindehhez segítőik is akadtak. - Egy illúzióval szegényebbek, viszont egy eredménnyel gazdagabbak lettünk fogalmazott a legfőbb ügyész a történtek kapcsán.

Értesülésünk szerint a nyomozóhatóság vádalku nyomán szerzett információ alapján tartóztatta le a székesfehérvári rendőröket, ügyészeket, ügyvédeket. Alkut kötöttek egy olyan személlyel, aki közeli kapcsolatban állt az Abu Mohamed vezette, székesfehérvári alvilágot részben uraló bűnszervezettel.

Abu Mohamed 1999. decemberétől ül jó néhány társával együtt előzetes letartóztatásban. A jordán férfit áprilisban, bűnszövetségben elkövetett zsarolás, csalás miatt, nem jogerősen 7 évi börtönbüntetésre ítélete a Fejér Megyei Bíróság. Az elsőfokú ítélet szerint az Abu Mohamed vezette csoport például a Chilkó és Császár Magánnyomozó iroda segítségével szerzett személyes adatokkal zsarolta és félemlítette meg áldozatait, de megfelelő díjazás fejében követeléseket is érvényesítettek, vagyoni vitákat rendeztek.

Az iroda ügyvezetője Szalay Antal egykori rendőrtiszt két évet kapott. Őt egyébként nem jogerősen, több rendbeli államtitoksértés miatt két évi börtönbüntetésre is ítélték.

Rendőrségi információkkal zsaroltak

Így több olyan eset jutott az ügyészség tudomására, amely során anyagi ellenszolgáltatás fejében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság beosztottai, ügyészségi dolgozók, ügyvédek segítettek bűncselekmények eltussolásában, egyes személyek tisztára mosásában.

A bűnszervezet a rendőrségi információkat felhasználva több embert is megzsarolt, akik súlyos bűncselekmények elkövetésével voltak gyanúsíthatók, de a hivatalos eljárást bizonyítékok hiányában lezárták. Ezeknek a személyeknek is védettséget, terhelő adatok eltüntetését ígérték. A gyanúsítottak között van a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozó osztályvezetője és helyettese is. Így a megyében történt több országos visszhangú bűncselekmény kivizsgálása új fordulatot kaphat. Erre utal a Legfőbb Ügyészség (LÜ) is, hiszen tájékoztatásuk szerint több, korábban a rendőrségen nyomozati szakban befejezett büntetőügy folytatását elrendelték.

Az alvilági kapcsolatok ápolásával gyanúsított Sándor István (Papa) ügyében az egyetlen terhelô tanú, az Abu ügy egyik vádlottja. Valószínű, hogy újra előkerülnek a Fejér megyében történt robbantások aktái is. De fény derülhet arra is, miért és hogyan tűnt el titokzatos módon néhány órára a fôvárosban, a Fejér Megyei Rendôrfôkapitányság felderítô osztályvezetôjének titkos iratokat tartalmazó aktatáskája.

A táskában budapesti rendôröket érintô kábítószeres ügyek dokumentumai, a székesfehérvári robbantásokkal kapcsolatos rendôrségi iratok és Vancsik Zoltán MSZPS-s képviselô kábítószeres ügyekbe keveredett fiára és lányára vonatkozó nyomozati anyagok is voltak.

Nem új a kapcsolat a fehérvári alvilág a nyomozók között

A fehérvári alvilághoz már évekkel korábabn is több szál vezetett. Az Abu Mohamed és társai ellen indított maffiaperben az egyik vádpontban egy akkor aktív rendőrről is említést tesz az ítélet. E szerint 1999. novemberében V. Rudolf rendőrzászlós családi vitához érkezett, ahol Abu és társai is jelen voltak már. Szó nélkül végignézte, ahogy megverik az erősen ittas sértettet, akit később a zászlós ittas vezetésért elő is állított.

A Székesfehérváron maffiózókat mentegető hatósági személyek ügyében indított nyomozás két gyanúsítottja is szereplője az áprilisban elsőfokon befejeződött maffiapernek. G. Ildikó ügyvédnő - akit most háromrendbeli vesztegetéssel gyanúsítanak - képviselte a most szintén letartóztatott, vesztegetéssel vádolt M. Ákost.

A férfi nyolcadrendű vádlottja volt az Abu pernek és egy év két hónapot kapott. Az államtitoksértéssel gyanúsított magas beosztású Fejér Megyei rendőrtisztet valamint a hivatali visszaéléssel gyanúsított ügyészségi nyomozót képviselő ügyvéd is azt állítja: védenceinek a szervezett alvilághoz, a maffiához és Abu Mohamedhez sincs semmi közük. Az ügyészségi nyomozót egy átlagos, közvádas büntetőügyben információ kiadásával gyanúsítják.