Az utolsó slukk és vége

Két-három év múlva - Írországhoz hasonlóan - Magyarországon is kiszorulnak a dohányosok a vendéglőkből, kocsmákból, szállodákból, munkahelyekről. Egy ilyen intézkedés bevezetése most még egy kisebb forradalomhoz vezetne, habár - ha nem is tudnak róla - sokan készülnek a szigorításra. A megkérdezett dohányosok hetven százaléka szeretne felhagyni szenvedélyével, közülük sokan próbálkoznak különféle gyógymódokkal. Az Index munkatársai a bioinformációs terápiával és a tapasszal próbálkoztak, de összeállításunkban szólunk egyéb technikákról is.
"Ösztönszerűen néha még keresi a cigarettát a terápia résztvevője, bár ez az ösztönös mozdulat napról napra gyengül és körülbelül két hét múlva teljesen eltűnik" - hirdeti magáról egy dohányzásról való leszoktatásra szakosodott betéti társaság. Hirdetésük szerint eredményességi mutatójuk "cca.73 százalék". Mérési módszerük nem ismert, egy biztos: az Index négy munkatársa közül egynek sikerült bioinformációs terápiával leszoknia. És, bár hónapok teltek el, a cég még nem érdeklődött a leszokás sikeressége felől, így nem tudható, hogyan jött ki a "cca.73 százalék".

Teljes tiltás Magyarországon
Magyarországon két-három év múlva várható a napokban Írországban bevezetett szabályozáshoz hasonló, a dohányzást a zárt közterületen tiltó törvény hatályba lépése, mondta el kérdésünkre Jakab Ferencné az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára.

"Ha most előállnánk vele, biztosan bukás lenne" - utalt az államtitkárasszony arra, hogy a magyar társadalom még nincs felkészülve a teljes tiltásra. A minisztérium tervei szerint 2004 és 2005 az aktív kampányolás (Ciki a cigi; Hagyd abba és nyersz!) időszaka lesz, majd ezt követné a törvény, amit Jakabné szerint megtámogatna az is, hogy addigra már várhatóan az összes európai uniós országban hatályba lép a tiltás.

A tervezett szigorításokról az Egészségügyi Világszervezet 2003-as dohányzásellenes keretegyezménye (FCTC) rendelkezik, amelyhez Magyarország az elsők között csatlakozott tavaly júniusban, a parlament pedig 2004 elején fejezte be ratifikációját.

A magyarországi dohányosok száma egyébként lassan csökken. A férfiak körében ugyan a kilencvenes évek második felében 47-ről 41 százalékra esett dohányosok száma, a cigarettázó nők (26 százalék) és a gyermekek aránya egyelőre növekszik.

Akinek nem sikerült

Állsz az Andrássy úti bérház előtt, és rágyújtasz egy utolsó cigarettára. Két éve kínlódsz a leszokással, ez az ötvenkettedik utolsó szál cigarettád. Úgy érzed, mintha kiszakítanának belőled valamit, nyolc év dohányzás után mintha a múltad egy darabját hagynád hamarosan a rendelőben.

A lakásból átalakított rendelő egyetlen alkalmazottja egy kékköpenyes hölgy, akiről nehéz eldönteni, hogy orvos, nővér vagy takarító. Leültet egy akkumulátortöltőre emlékeztető szerkezet mellé, és drótokat köt rád. Megkér, hogy add oda, a telefonon megbeszéltek szerint, a két órával ezelőtt félig szívott cigarettát. Berakja egy, a gépre szerelt üvegcsébe - ezt következetesen detekciós elektródnak hívja -, melyből a függés fokára lehet következtetni.

Megkér, hogy helyezd a tenyered egy mágneslapra. Bekapcsolja a gépet. Mintha éreznél egy kis bizsergést. A negyed órás kezelés alatt végig leszokási jótanácsokat ad a meghatározhatatlan foglalkozású nő, melyekről rengeteget olvastál már színes magazinokban és tisztiorvosi szóróanyagokban. Egyetlen hasznos tippjét jegyzed meg: mivel a dohányosok többsége a kávé mellé cigarettát szív, kávézás után igyál egy pohár vizet, hogy megváltozzon a szád íze. Letelik a negyedóra, átadod az ötezer forintot.

Tíz napig bírod cigaretta nélkül.

Tapasszal sem könnyebb

Ciki a cigi kampány
A nikotintapaszra esküszik az Index másik örök leszokója. A végleges leszokás ugyan ezzel a módszerrel sem sikerült, de három hétig nem gyújtott rá. Ez annak fényében már-már különleges teljesítmény, hogy a bioinformációs terápia végeztével átadott ötezer forint átadását követő harmadik órában már cigaretta lógott a szájából. (Igaz, a rendelőben felhívták a figyelmet arra, hogy az első nyolc-tíz órában megmarad a kínzó nikotinéhség.)

Egy nikotintapasz ára egy középkategóriájú cigarettáénak felel meg. Huszonnégy óránként kell cserélni és a tapasz háromhetenként egyre kevesebb nikotint juttat a szervezetbe. Munkatársunknak a három hét alatt "nem is hiányzott" a cigaretta, habár éjszaka néha rémálmai voltak. Ilyenkor levette a tapaszt és reggel visszaragasztotta. Az ezzel a módszerrel próbálkozók gyakran jutalmazzák magukat néhány cigarettamentes nap után azzal, hogy egy napra nem ragasztják fel a tapaszt, és a hagyományos úton juttatják a nikotint a szervezetükbe. Ez előbb-utóbb kudarchoz vezet.

Kollégánk három hét után "összebalhézott" szintén tapaszos barátjával, ezért közösen, kéz a kézben rohantak a sarki közértbe cigarettát vásárolni, ami végül megnyugtatta a kedélyeket.

Szabad a pálya

Ahhoz, hogy valaki biztos leszoktatást kínáló vállalkozást nyisson, azaz rendelkezzen működési engedéllyel nem kell különösebben szigorú előírásoknak megfelelni, tudjuk meg egy névtelenségbe burkoló dolgozótól az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Intézetből, akinek többször volt alkalma a "lehúzós vállalkozások" szakmai hátterébe bepillantani.

A témával foglalkozó szakértő szerint komoly lemaradásban van az állami leszoktatás rendszere is, mivel a száznál valamivel több helyen működő leszoktató rendelés kevés a magyar dohányosok számához képest.

Állami leszoktatás

Ciki a cigi kampány
A Johan Béla Népegészségügyi Program keretében működik a leszokást segítő rendelés intézménye. A program három hónapon keresztül segít a leszokó dohányosoknak, a hatékonyság harminc százalékos, vagyis minden harmadik volt dohányos egy év elteltével sem szokik vissza, közölte az Indexszel Vadász Imre, a program koordinátora.

A leszokást segítő rendelés az ország 116 pontján működik, a százhatvan tüdőszűrő állomásnak körülbelül a fele kínál ilyen szolgáltatást. Az elkötelezett dohányos az orvossal egyeztetett időpontban eldobja a cigarettát, cserébe a társadalombiztosítás által támogatott tapaszt és rágógumit vásárolhat, hogy "túlélje" a leszokási tüneteket. A rendszeres vizitre járós időszak három hónapos, utána az orvos kilenc hónap múlva hívja be a pácienst, és érdeklődik hogyléte felől, sőt szénmonoxid-szondával ellenőrzi, igazat mondott-e a volt dohányos.

Alternatív módozatokkal civil és egyházi szervezetek, illetve magáncégek szolgálnak: pszichés kezeléssel megsegített leszokást kínál például az adventista egyház, létezik az akupunktúrás kezelés, és előfordulnak az inkább a gazdasági haszonra, mintsem szakmai elismertségre törekvő vállalkozások is.