Túszdráma a Széna téren

2007.05.04. 16:01
Túszokat ejtett az a bankrabló, aki péntek délután a Széna téri OTP-bankfiókot akarta kirabolni. A kommandósok megrohamozták a bankot, a túszejtőt agyonlötték.

Fegyveres rablás történt a Széna téri OTP bankfiókban péntek délután. Egy férfi elszedte a biztonsági őrtől a fegyverét, és túszokat is ejtett.

A kommandósok fél 6 után behatoltak a bankfiókba, miután négy hanggránátot lőttek ki. A túszejtőt a kommandósok lelőtték. Korábbi hírek szerint a rendőrök ultimátumot adtak a túszejtőnek, hogy perceken belül tegye le a fegyvert, és engedje el a túszokat. Ezután rohamozták meg a bankot. A helyszínre újabb mentőautók érkeztek, két túsz megsérült.


17.00

Öt óra előtt hét kommandós ment be abba a társasházba, amelynek földszintjén a bank működik. Feltehetően a pénzintézet hátsó, udvari kijáratához mentek. A túsztárgyalót a kommandósok fél 5-kor kísérték a bank bejáratához, aki kétszer is bent volt.


Nézze meg képeinket!

Miután másodszor visszajött, nyolc kommandós két oldalról ment a bank bejáratához, az egyik faltörővel, a hét másik kézifegyverrel.

A környéken mesterlövészek vannak.

Először fajult túszejtéssé egy bankrablás Magyarországon

"Ennek az esetnek precedensértéke lesz, merthogy a magyar bűnüldözés történetében ez az első eset, hogy túszejtéssé fajul egy sima bankrablási akció" - nyilatkozta az Indexnek Gyenes Levente, a Magyar Testőrszövetség elnöke. Gyenes szerint a későbbiekre nézve is lesz hatása annak, hogy a rendőrség hogyan kezeli ezt az új fejleményt a hazai bűnözésben. Mint mondta, fegyveres rablás esetén a bankfiók biztonsági emberének a felelőssége, hogy hogyan kezeli az ügyet, neki az lenne a feladata, hogy fegyverhasználat nélkül oldja meg a dolgot. A Széna téren azonban már eldördült egy lövés.

16.00

A bank környékét 30 rendőrautó biztosítja, a járókelőket a rendőrök távol tartják a környéktől. A rendőrök 5 óra után a környékbeli kávézókat is lezárták. A rendőrség kérésére tűzoltóautók érkeztek a helyszínre.

A rendőrség hangosbemondón keresztül szólította fel a környék lakosait, hogy a veszélyhelyzet miatt húzódjanak vissza az ablakaikból. A járókelőket még a szalagkorlát mögül is elküldik a rendőrök.

A Havaria Press szerint a rendőrök villamosokkal is igyekeznek lezárni az utat, hogy a rabló ne tudjon kitörni. A Hattyú utcát buszokkal zárták le.

A bankfiók Gyurcsány Ferenc irodája közvetlen közelében van.

Falba lőtt a bankrabló

A bankban tartózkodott a Független Hírügynökség munkatársa, aki egy túszejtővel találkozott, a rendőrség két elkövetőről tud. A szemtanú szerint a férfi fegyvert rántott elő (az InfoRádió egy AK 47-esről tud) és azzal a falba lőtt, így kényszerítette a biztonsági őrt arra, hogy átadja fegyverét, írja a hirado.hu. Így már két fegyverrel tartotta sakkban az OTP biztonsági őrét, személyzetét és a bent lévő 8-10 ügyfelet.

A biztonsági őrt lábon lövéssel fenyegette, mert csak a kézi kassza tartalmát akarták átadni neki, és követelte, hogy ürítsék ki a páncélszekrényt. Azt is közölte, ha értesítik a rendőrséget, először az őrt, majd a pénztárfőnököt lövi agyon.

A főként idős ügyfeleknek mindvégig azt mondta, hogy őket nem akarja bántani, ne féljenek.

Időközben megérkezett egy rendőrjárőr, az ügyfelek a földön hasra fekve próbálták menteni magukat. A rendőrök megpróbáltak tárgyalni a rablóval, aki ezután az ügyfeleket kiengedte. Az MTI szerint két alkalmazott van a túszejtők fogságában, más források 10-12 túszról írnak.

Az ügyet a Nemzeti Nyomozó Iroda vette át a BRFK-tól.

Közlekedési káosz

A Széna tér teljesen le van zárva a bankrablás miatt, ezért a téren és környékén megállt a forgalom. Minden, a térre vezető útról eltereli a forgalmat a rendőrség, így nem lehet behajtani a Szilágyi Erzsébet fasorról sem. A 4-6-os villamos Dél-Budáról csak az Oktogonig jár. A 39-es autóbusz a Goldmark Károly utcából a Batthyány tér helyett csak a Déli pályaudvarig közlekedik.