Nem tudták, hogy törvénytelen kiskorúakat erőszakolni

2005.05.24. 11:58
A Pitcairn-szigetek nemi erőszakért elítélt lakói most elutasított fellebbezésükben amellett érveltek, nem tudták, hogy 200 éve a brit törvények hatályosak a törpeállamban. Legközelebb Londonban fellebbeznek, hogy bebizonyítsák, rájuk nem vonatkoznak a brit törvények, hiszen szerintük az államalapító Bounty hajó legénysége lázadásával kivonta magát a brit korona ellenőrzése alól.

Elutasították a kiskorú lányok megerőszakolásának ügyében elítélt hat pitcairni férfi fellebbezését, amelyben arra hivatkoztak, hogy a Csendes-óceán déli térségében található, ötvennél is kevesebb főt számláló törpeállam lakosai nem tudták, hogy a brit törvények hatályosak a szigeten.

A lázadó tengerészek és helyi bennszülöttek által alapított szigeten tavaly kezdődtek a perek, amik a sziget férfilakosságának mintegy felét érintették. A vád szerint a férfiak a sziget kiskorú lányait rendszeresen megerőszakolták.

Az ügyben kettőtől hat évig terjedő börtönbüntetésre ítéltek tavaly négy vádlottat, két másik pitcairni férfit közhasznú munkára köteleztek. Az eddigi kormányzót ráadásul negyven évre a közügyektől is eltiltották.

A Bounty lázadói

A Pitcairn-sziget Új-Zéland és Peru között található a Csendes-óceánon. A törpeszigetet a XVIII. század végén a Bounty lázadói népesítették be.

Azt, hogy a sziget továbbra is brit fennhatóság alatt áll, idén állapította meg egy bíróság, erre hivatkozva utasították el az elítélt szigetlakók fellebbezését is.

Ez annyiban vitatható, hogy a Bounty legénysége 1789-es lázadásával végül is kivonta magát a brit korona fennhatósága alól, vagyis a szigeteket betelepítő utódok magukat elméletileg függetlennek tekinthetik a brit törvénykezéstől.

Egy másik érvük az volt, hogy a gyereklányok zaklatása pedig a helyi kulturális tradíció része.

A szigetlakók a BBC értesülései szerint akár már az idén a brit fővárosban, Londonban próbálkoznak újra a fellebbezéssel amellett érvelve, hogy a brit törvények nem hatályosak Pitcairnen.