Hat magyart keresnek New Orleansban

2005.09.02. 11:25
Egy magyarról semmi hír, nyolcan biztosan túlélték a Katrina hurrikánt, de közülük csak három van biztonságban.

Összesen kilenc magyar állampolgár vészelte át közvetlen közelről a Katrina hurrikánt a magyar külügyminisztérium jelenlegi ismeretei szerint.

Polgárháborús hangulat New Orleansben >>

Egy emberről semmit sem lehet tudni, a hurrikán megérkezése óta nincs róla hír. Ő ideiglenesen vállalt munkát és tartózkodott a városban.

Hárman jól vannak, öten pedig túlélték a hurrikánt, de nem tudni, hogy elhagyták-e már New Orleanst, közölte az Indexszel Szabó Ferenc.

A tárca helyettes szóvivője elmondta, összesen 12 bejelentés érkezett a magyar és amerikai diplomáciai képviseletekhez, ebből hat esetben magyar állampolgárokról volt szó.

Három magyarról lehet biztosan tudni, hogy már biztonságban vannak, ugyanis jelentkeztek a hozzátartozóknál, közölte Szabó Ferenc.

Süket telefonok

Másik három hölgy a hurrikán pusztítása után jelentkezett, hogy ki kell őket menteni, róluk annyit tudni, hogy felvették őket a városban, de azóta nincs hír róluk.

Két egyetemista a New Orleans-i egyetem egyik épületében vészelte át a vihart, ők később jelentkeztek, hogy jól vannak, de arról nincs hír, hogy sikerült-e elhagyniuk a várost.

A városban nem működnek a telefonvonalak, sem a mobilkészülékek. Ha mégis, akkor a hálózat van túlterhelve, ezért nehéz kapcsolatba lépni a kint rekedtekkel.

Simonyi András nagykövet korábban arról beszélt, hogy száz magyar is a városban rekedhetett. Szabó ezzel kapcsolatban elmondta, félreértés történt, magyar származású, kivándorolt, amerikai állampolgárságúakról van szó. Az ő sorsukért az amerikai hatóságok felelnek.

Magyar segítség a New Orleans-i károsultaknak

Ötezer dollárt utal át a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet amerikai protestáns partnerszervezetének, a Katrina hurrikán pusztítása miatt szenvedő New Orleans-i lakosok megsegítésére. Az Ökumenikus Segélyszervezet az elmúlt évek során számos alkalommal dolgozott együtt amerikai társszervezetével hazai és külföldi humanitárius katasztrófák során. A magyar segélyszervezet helyszíni mentésben jelenleg is részt vevő partnerének segélyprogramján keresztül kíván segítséget nyújtani és kifejezni szolidaritását.