Csak egy magyar pilótának volt érvényes papírja

2005.08.15. 18:02
Két magyar kisrepülőgép négy utasa halt meg hétvégén, kettejüket még nem sikerült azonosítani a horvát hatóságoknak. A hat épségben leszállt gép pilótájáról kiderült, hogy csak egy rendelkezett a repüléshez szükséges valamennyi dokumentummal, ezért csak ő repülhetett haza sajűt gépével.

A horvátországi magyar repülőgép-szerencsétlenség négy áldozata közül kettőnek a holtteste a felismerhetetlenségig összeégett, így a zágrábi hatóságok egyelőre nem tudták megállapítani a személyazonosságukat. Ezt a zágrábi magyar képviselet közölte.

A diplomata beszámolt arról, hogy a külképviselet állandó kapcsolatban áll a horvát szervekkel, amelyek az éjszaka értesítették hivatalosan a nagykövetséget a balesetekről.

A már péntek este megtalált gép két utasának égett szénné a holtteste. A vasárnap reggel előkerült gép férfi pilótája a gépben égett, míg társnőjének tetemére nem messze a roncsoktól bukkantak rá. Az ő holttestüket Zágrábba szállították, hogy elvégezzék rajtuk a igazságügyi orvosszakértői boncolást.

Hatból ötnek nem volt jogsija

A hat épségben leszállt gép pilótájáról kiderült, hogy azok közül csak egy rendelkezett a repüléshez szükséges valamennyi dokumentummal, ezért csak ez a pilóta hagyhatja el repülőgépével Horvátországot. A másik öt gép mindaddig nem kap felszállási engedélyt, amíg be nem szerzik a szükséges dokumentumokat.

Bodanic Dinko, a nyomozást folytató horvát vizsgálócsoport vezetője közölte, hogy jelenleg elemzik a magyar kötelék és a horvát légiirányítás közötti rádióbeszélgetést, melynek alapján el tudják majd dönteni, hogy ki nem tartotta be a szabályokat.