Robotemberrel vacsorázott a cseh kormányfő

2003.08.22. 14:12
A japán miniszterelnök, Koidzumi Dzsunicsiro Prágába látogató küldöttségének teljes értékű tagja a Honda gyár robotembere, Asimo. A robot a Csillagok Háborúja című film protokolldroidjának elődjéhez mérten rendkívül udvariasan és körülményesen viselkedett, és pohárköszöntőt mondott az emberek és a robotok barátságáról.
Hibátlan, minden dadogástól mentes cseh beszédével, kecses járásával, sőt táncával, de jólneveltségével is igencsak meglepte Vladimír Spidla cseh kormányfőt az Asimo nevű robotember, aki mint a Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfőt kísérő hivatalos küldöttség tagja jelent meg csütörtökön este a prágai Hrzán palotában, hogy részt vegyen azon a vacsorán, amelyet a cseh politikus adott japán vendége tiszteletére.

Az emberek és a robotok barátságára

"Jó estét kívánok, Spidla miniszterelnök úr" - mondta a 120 centiméter magas, fehér robotember, amikor belépett a palota dísztermébe. Miután a cseh kormányfő viszonozta köszöntését, kezet is ráztak. Az üveges arcú robotember, akinek mellén egy piros és egy zöld lámpa villogott, még rá is kacsintott vendéglátójára.

Néhány perccel később, amikor már minden vendég elfoglalta a helyét, Asimo poharat vett a kezébe, s rövid pohárköszöntőt is mondott. "Az emberek és a robotok barátságára" - jelentette ki a vendég. Míg a többiek hörpintettek egyet a pezsgőből, ő saját poharát letette az asztalra. "Még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy alkoholt fogyasszak" - mondta kissé sajnálkozva.

Capek előtt tisztelegtek a japánok

A Honda gyár legújabb robotemberével, amely több nyelven beszél, s felismeri a hangokat is, Európában most másodszor találkozhatott a kiválasztott közönség. Asimo újabb európai útjáról maga a japán kormányfő döntött, hogy így tisztelegjen Karel Capek világhírű cseh író előtt, aki múlt század húszas éveinek elején megjelent R. U. R. című fantasztikus regényében először használta a 'robot' kifejezést.

Azóta a robot szó (ami a szláv nyelvekben nehéz munkát jelent) bejárta a világot, s nemzetközileg elfogadott megnevezéssé vált. Koidzumi állítólag nagy tisztelője Capeknek, s Prágában járva nem mulasztotta el sírjának megkoszorúzását sem.

A csehek Emilnek nevezték el Asimót

Asimo egyébként nagyon jól elszórakoztatta a díszvacsora résztvevőit. "Örülök, hogy megismerkedhettünk miniszterelnök úr. Én robotember vagyok, a jóakarat nagyköveteként jöttem" - mutatkozott be az elektronikus csoda, amely hatalmas érdeklődést váltott ki a cseh lakosság körében. A média, nem tudni miért, Emilnek keresztelte el a kis robotjapánt, s most mindenki csak így emlegeti.

Fiatal kora miatt nyilván nem maradhatott egészen az éjszakába nyúló vacsora végéig, s távozása előtt keresztapjáról is szólt néhány szót. "Ha Capek író úr most látna engem, bizonyára meglepődne" - jegyezte meg, majd a következő szavakkal távozott: "Jól éreztem magam itt. Jó éjszakát!" Csak az ajtóban fordult még meg, hogy búcsút intsen a kameráknak és a fényképezőgépeknek is.

A csehek Gólemet adtak

A japán miniszterelnök eredeti figyelmességét Spidla hasonlóval hálálta meg. Koidzumi Dzsunicsiro egy kis prágai Gólemet kapott ajándékba vendéglátójától. S mivel a Gólem legendája a 15. századba nyúlik vissza, a cseh miniszterelnök kajánul megjegyezte: "Asimot ugyan önök japánok készítették, de az azért vitathatatlan, hogy a robotok története mégis nálunk Prágában kezdődött."