McCannék vállalják a hazugságvizsgálatot

2007.09.21. 18:36
Az eltűnt Madelaine szüleinek elege lett a portugál rendőrség gyanúsítgatásából, ezért készek alávetni magukat a poligráfos vizsgálatnak. A szülőket gyanúsító portugál rendőrség lendülete elfogyni látszik.

Gépi hazugságvizsgálatnak is készek alávetni magukat a tavasszal eltűnt Madeleine McCann szülei, hogy tisztázzák magukat gyermekük megölésének gyanúja alól. A négyéves kislány május 3-án tűnt el, rejtélyes körülmények között.

Kate és Gerry McCann, az Angliában élő skót orvos házaspár a dél-portugáliai Praia da Luz üdülőközpontjának egyik szállodájából tűnt el, miközben a szülők egy közeli étteremben, baráti társasággal vacsoráztak.

A gyermek felkutatására azonnal szinte példátlan nemzetközi televíziós és sajtókampány bontakozott ki, a mélyen hívő katolikus házaspárt néhány hete, a Vatikánban fogadta XVI. Benedek pápa.

A portugál rendőrség azonban nemrégiben a szülőket nyilvánította hivatalosan gyanúsítottá, és jóllehet vádat azóta sem emeltek ellenük - sőt a minap a portugál hatóságok el is ismerték, hogy ehhez nincs kellő mennyiségű bizonyíték -, a drámai fejlemény óta a legbizarrabb találgatások keringenek a sajtóban Madeleine sorsáról.

Variációk egy gyilkosságra

Az alapgyanú az, hogy a kislánynak az édesanya a nyugodt vacsora végett altatót adott be, ám a gyógyszert véletlenül túladagolta, és a gyerek meghalt.

Megjelent olyan találgatás, hogy a gyermeket nehezékkel ellátott zsákban a tengerbe dobták, vagy az, hogy egy később kőburkolattal ellátott gyalogösvényen eltemették, sőt még az is, hogy kutyatetembe rejtve egy állatkrematóriumban elhamvasztották.

Zsákutcába futottak?

A pénteki londoni sajtó szerint a McCann-szülőknek - akik kezdettől tagadják, hogy részük lett volna a gyermek eltűnésében - elegük lett ebből, és közölték, ha a rendőrség erre felkéri őket, készek hazugságvizsgáló gép segítségével tisztázni magukat.

A brit lapok által idézett portugál rendőrségi források egyébként is arra utalnak, hogy kezd zsákutcába jutni a házaspár elleni vizsgálat. Az illetékes ügyész a minap közölte is, hogy egyelőre nem tervezi a szülők újbóli meghallgatását.

Kate és Gerry McCannt korábban többször is hosszú kihallgatásoknak vetették alá, mielőtt hivatalosan gyanúsítottá nyilvánították őket.