A lottóturisták célpontja lett Magyarország

2003.10.29. 13:23
Megnövekedett a kifejezetten lottózni érkező magyar ajkúak száma a szlovák, horvát és ausztriai határátkelőhelyeken. Szlovákiából utazási iroda szervez utakat magyar lottózókba, Csáky Pál, a szlovák miniszterelnök-helyettes is Rajkán állt sorba a hétvégén. Múlt héten egy szlovákiai fogadónak négyes találata volt.
Forgalomnövekedés tapasztalható a határátkelőkön azóta, hogy a magyar lottón a nyereményösszeg átlépte az egymilliárd forintot - közölte a határőrség szóvivője szerdán.

Csáky Pál is ide jár

Szlovákiából mintegy 15-20 százalékkal többen lépnek be Magyarországra, különösen a hét második felében s az ideérkezők gyakran kötik össze a lottózást és a bevásárlást - mondta Orodán Sándor.

A Népszabadság információi szerint Csáky Pál szlovák miniszterelnök-helyettest a Markíza kereskedelmi televízió kapta lencsevégre, amikor Rajkán lottózott.

Szervezett utak

Egy szlovákiai utazási iroda Besztercebányáról több különjáratot indít Salgótarjánba, Rétságba kifejezetten lottózni. Máshol a boltokban, fogadókban lehet magyar lottószelvényt kitölteni némi felárral, amely az utazási és adminisztrációs költségeket fedezi. Az összegyűlt szelvényeket egy alkalmazott adja fel Győrben, írja a lap. Múlt héten a napilap értesülései szerint egyébként négyes találata volt egy peredi fogadónak.

Ukrajnából és Romániából nem jönnek

A határőrség szóvivője elmondta, a magyar ajkúak belépésének növekedése tapasztalható a horvátországi és ausztriai határátkelőknél is a folyamatosan növekvő nyeremény miatt.

Ukrajnából és Romániából ugyanakkor a nagy nyeremény reménye ellenére sem jönnek többen.

Csak egy évig halmozódhat

Ha egyébként külföldi állampolgár nyer a magyar lottón, a nyeremény felvételéhez egy magyarországi bankszámlát kell nyitnia, de a nyeremény összegét nem terhelik egyéb járulékok, árulta el az Index kérdésére a Szerencsejáték Rt. munkatársa.

Az ötös lottón legutóbb március 1-jén találtak telitalálatos szelvényt, a nyeremény azóta halmozódik, s ezen a héten már 4,13 milliárd forint ütheti a szerencsés markát.

Az ötös lottó esetében legfeljebb 52 hétig - egy évig - növekedhet a nyeremény.