Száva Lajos szabadlábon

2003.10.30. 18:11
Szabadlábra helyezte a bíróság Simon Ferenc egykori rendőr hadnagyot és Száva Lajost, akiket nagy mennyiségű kábítószerrel elkövetett visszaéléssel gyanúsítanak. A szabadlábra helyezést az új büntetőeljárási törvény teszi lehetőve, a jogszabály szerint maximum három évig tartható valaki előzetesben. A vádlottakat lakhelyelhagyási tilalommal sújtják.
A Fővárosi Bíróság csütörtökön szabadlábra helyezte a jelentős mennyiségű kábítószerrel elkövetett visszaélés vádjával előzetes letartóztatásban lévő Simon Ferenc rendőr főhadnagyot és Száva Lajost, valamint társaikat - mondta el Albert Viktor, a bíróság sajtóreferense.

Lejárt a három év

Tudatta, a bíró azért döntött a szabadlábra helyezés mellett, mert a vádlottak esetében a napokban letelik az előzetes letartóztatásban maximálisan eltölthető három év, a következő tárgyalási napot viszont csak februárra tudták kitűzni.

Az új büntetőeljárási törvény szerint a nyomozás és a büntetőeljárás során három évnél tovább senkit sem lehet tovább előzetes letartóztatásban tartani.

"A bíró lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el valamennyi most szabadlábra helyezett vádlottal szemben" - közölte a sajtóreferens.

Száváékat 2000-ben tartóztatták le

A vád szerint Száva Lajos 2000-ben több kilogramm hasist adott át ismerősének, Simon Ferenc rendőr főhadnagynak értékesítésre. A büntetőügy elsőrendű vádlottja Simon Ferenc, egyik vádlott-társa pedig élettársa, Farkasdi Erzsébet rendőr hadnagy.

A két huszonéves rendőrtisztet 2000 szeptemberében érték tetten az ügyészségi nyomozók Székesfehérváron, és gépkocsijuk átvizsgálása során megtalálták a több kilogrammnyi kábítószert.

Simont és élettársát 2000 szeptemberében helyezték előzetes letartóztatásba azzal az indokkal, hogy szabadlábra helyezésük esetén tartani lehet szökésüktől, elrejtőzésüktől.

A büntetőperben összesen tízen érintettek, közülük az egyik személynek egy másik ügy miatt kellett börtönbe vonulnia, ketten nem is kerültek előzetes letartóztatásba, egyikük pedig már korábban óvadék fejében szabadlábra került.