Turistákkal a fedélzeten tört ketté egy thai fapados

2007.09.16. 14:56
Közel száz halálos áldozata is lehet egy vasárnapi thaiföldi légi szerencsétlenségnek: leszállás közben kigyulladt egy utasszállító Phuket üdülősziget repülőterén.

Leszállás közben a betonnak csapódott, kettétört és kigyulladt vasárnap egy thai légitársaság utasszállító repülőgépe Phuket repülőterén. A One-Two-Go, belföldi járatokat üzemeltető, fapados légitársaság McDonnell Douglas MD-82-ese a hírek szerint szakadó esőben és erős szélben kísérelte meg a leszállást.

A One-Two-Go naponta hat járatot üzemeltetett Phuketre, a szerencsétlenül járt gép a bangkoki Don Muang repülőtérről tartott a szigetre. A pilóta annak ellenére próbált meg landolni, hogy rendkívül rosszak voltak a látási viszonyok. Helyi idő szerint délután fél négykor a pilóta tenni akart még egy kört, de a gép kibillent egyensúlyából és a leszállópályára zuhant.

Képek a helyszínről

Az Orient Thai Airlines légitársasághoz tartozó fapados cég kissé már elavult gépének törzse a becsapódáskor kettétört és kigyulladt. A halálos áldozatok számáról egyelőre nincs pontos információ, annyit tudni, hogy a repülőgép 123 utassal és hétfős személyzettel a fedélzetén zuhant le, azaz 130-an voltak a gépen.

88 halott

A légitársaság tájékoztatása szerint 56 külföldi és 67 thaiföldi utazott a repülőn, a thaiföldi közlekedési minisztérium viszont legkevesebb hetven külföldi utasról tud. A külföldi túlélők között voltak ausztrálok, britek, osztrákok, irániak, olaszok és svédek is.

A kormányzőhelyettes tájékoztatása szerint 88-an vesztették életüket és negyvenketten megsérültek.

A One-Two-Go egyik McDonnell Douglas MD-82-ese a phuketi reptéren

A baleset pontos okának kivizsgálása megkezdődött. Az OG 269-es, menetrend szerinti járatot ért baleset miatt a phuketi nemzetközi repülőteret ideiglenesen lezárták, az összes járatot törölték, a népszerű turistacélpontnak számító sziget repülőterén nagy káoszt okozva ezzel.

Bár a thai légiközlekedési szabályok igen szigorúak, több repüléssel foglalkozó fórumon is azt emlegetik, hogy a One-Two-Go az egyik legmegbízhatatlanabb fapados cég, repülőflottája pedig meglehetősen elavult. A cég honlapja jelenleg igen nehezen elérhető, hivatalos közleményt még nem adtak ki, az utaslistát sem közölték, csupán pár telefonszámot tettek közzé, amiken érdeklődni tudnak a hozzátartozók a balesetről.

Balogh András, Magyarország thaiföldi nagykövete az MTI-nek elmondta: valószínűleg nem volt magyar állampolgár a gép utasai között, a követség rendelkezésére bocsátott utaslistán ugyanis nem fedeztek fel magyar nevet. (Belföldi járat lévén nem tüntették fel a listán az utasok állampolgárságát.) Végleges információkra legkorábban helyi idő szerint reggel - magyar idő szerint hétfőn hajnalban - lehet számítani, miután megtörténik a halálos áldozatok azonosítása.