Hurrikánrekord születhet az idén

2005.09.08. 14:17
Az átlagos tízzel szemben idén már tizenhat trópusi vihar és hurrikán keletkezett az Atlanti-óceánon, és még három hónap hátra van a hurrikánszezonból. Az olajipari elemzők szerint tragikus következményei lehetnek, ha még egy vihar pusztítana az idén a Mexikói-öbölben.

Rekordot hozhat az idei hurrikánszezon az amerikai meteorológusok szerint. A Katrina hurrikán pusztítása után még el sem takarították a romokat, de a vihart máris két másik hurrikán és egy várhatóan hurrikánná erősödő trópusi vihar követi, írja a CNN.

A két hurrikán, a Nate és a Maria valószínűleg nem okoz nagyobb károkat a szárazföldön. A Maria ezerötszáz kilométerre a partoktól, az Atlanti-óceán közepén tombol, péntekre pedig már el is oszolhat. A Nate oldalszele valószínűleg súrolni fogja a Bermuda-szigeteket, a meteorológusok legfeljebb nyolcvan kilométeres szeleket és száz milliméter csapadékot jósolnak.

Az Ophelia, ami pillanatnyilag még csak trópusi vihar, nagyobb gondokat okozhat. Az észak fele tartó örvény a meteorológusok szerint hurrikánná erősödhet, viszont úgy becsülik, hogy öt nap múlva, mielőtt partot érhetne az Egyesült Államokban, keletnek fordul majd. Igaz, öt napra szóló előrejelzésüket maguk a meteorológusok sem tartják megbízhatónak a hurrikánok kiszámíthatatlan természete miatt. (A Katrina hurrikán, mielőtt romba döntötte volna Louisianát, Mississippit és Alabamát, Floridában már trópusi viharrá szelídült.)

Statisztika

Az idén eddig tizenhat nevesített vihar alakult ki az Atlanti-óceán felett, ezek közül hat lett hurrikán. A hat hurrikán kétharmadából legalább hármas erősségű, pusztító vihar kerekedett. A Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) statisztikái szerint a július végétől november 30-ig tartó hurrikánszezonban átlag tíz vihar szokott keletkezni, az átlagosan négy hurrikánból pedig csak kettő pusztító erejű.

A legtöbb nevesített vihar 1933-ban volt, az akkori huszonegyes rekord megdöntéséhez már csak hat nagyobb viharnak kell keletkeznie a következő három hónapban. Ha ez bekövetkezne, az NHC kifutna a nevekből. Az 1953-ban bevezetett névadási gyakorlatban az egymást követő viharok az ábécé soron következő betűjével kezdődő nevet kapnak. A rendszerből kivették a Q, az U, az X és az Y betűket, mert ezekkel kevés név kezdődik. Idén, ha kifutnának a nevekből, a görög ábécé betűi kerülhetnek sorra.

Katasztrofális következmények

A rekorddöntés a Reuters elemzői szerint akár katasztrofális következményekkel járhat. A hírügynökségnek nyilatkozó iparági elemzők szerint ha még egy nagy vihar pusztít a mexikói öbölben, tömegesen leépülhet az amerikai olajkitermelő kapacitás. "Még egy vihart nem viselünk el" - nyilatkozta a Reutersnek Tom Bentz, a BNP Paribas olajipari elemzőcége, a Commodity Futures Inc. elnöke.

A Katrina pusztítása miatt 57 százalékkal esett vissza az olajtermelés, és 40 százalékkal a földgáztermelés az öbölben. Ha egy vihar Houston közelében érne partot, a mostaninál is nagyobb benzinhiány alakulhatna ki az Egyesült Államokban. "Ha Texas kapna egyet, az elképzelhetetlen tragédia lenne [az iparág szempontjából]" - nyilatkozta a Reutersnek Peter Beutel a Cameron Hanover elemzőcégtől.