Ellopták Antall József szobrát

2007.05.07. 10:39
Péntekről szombatra virradó éjszaka ellopták Antall József néhai miniszterelnök fejszobrát, az alkotást 2003-ban avatták fel a XV. kerületi Pestújhelyi téren. A tolvajok lefeszítették a 48-49-es szabadságharc emlékoszlopán heverő bronzcímert is. A rendőrök a színesfém felvásárlókat is ellenőrzik.

Eltűnt Antall József, a rendszerváltozást követő első miniszterelnök pestújhelyi fejszobra, a bronz műalkotást a hét végén lopták el ismeretlenek, közölte Hajdu László, a XV. kerület polgármestere.

Fémgyűjtők lehettek a tolvajok

Hajdu László elmondta, a Pestújhelyi téren álló műalkotás eltűnését a szomszédos templom plébánosa vette észre szombaton reggel. A polgármester példátlannak nevezte az esetet, amelyet szerinte fémgyűjtők követhettek el. Mint mondta, feltehetőleg egy nagy kalapáccsal ütötték le a bronz alkotást a műkő talapzatról. Közölte azt is, tudomása szerint a rendőrök nem találtak ujjlenyomatokat.

"A kerület 2003 decemberében állíttatta fel Kirchmayer Károly alkotását, így akartunk méltó emléket állítani a pestújhelyi gyökerű politikusnak" - emlékeztetett a szocialista polgármester, aki egyébként diákként Antall József tanítványai közé tartozott.

Antall pestújhelyi gyökerei

Hajdu László közölte: Antall József Pestújhelyen született, itt is járt iskolába, ebben a városrészben töltötte gyermekkorát, sőt családja Pestújhely alapítói közé tartozik. A szobrot egyébként a múlt évben egyszer már újra kellett állítani, azt követően, hogy a múlt év nyarán egy viharban rádőlt egy fa és műkő talpazatát összezúzta. A szoborral együtt eltűnt még az ugyancsak a Pestújhelyi téren álló, az 1848/49-es hősöknek emléket állító oszlopról a bronz koronás címer.

Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyletese megerősítette a szobor eltűnésének a hírét. Elmondta, feltehetőleg péntekről szombatra virradó éjszaka tűnt el a bronz műalkotás a XV. kerületi Pestújhelyi térről. Közölte, a rendőrség lopás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. A rendőrök ellenőrzéseket tartanak a színesfém-felvásárló telepeken.