Felébredt az amstetteni rém egyik áldozata

2008.06.10. 13:43 Módosítva: 2008.06.10. 13:43
Felébreszthették a mélyaltatásból Kerstint, az amstetteni rémként elhíresült vérfertőző férfi unokáját. A 19 éves lány csonttá soványodva, sokkos állapotba került kórházba két hónapja. Az ügyben az ügyészség eddig mintegy 100 tanút hallgatott meg, a rém 42 éves, pincebörtönben tengődő lánya július elején tesz vallomást.

Csaknem kéthónapi mélyaltatás után kikerült az intenzív osztályról az "amstetteni rém" egyik áldozata, az a 19 éves unokája, akinek kórházba kerülése vezetett tulajdonképpen az egész világon megdöbbenést keltett ausztriai vérfertőzés lelepleződéséhez. Kerstint, átszállították abba az intézménybe, ahol a többi áldozatot (nagyanyját, anyját és testvéreit) is ápolják. A lány azonban továbbra is fokozott orvosi és gyógyszeres kezelésre szorul.

A botrányos ügy áprilisban pattant ki. A hetvenhárom éves Josef Fritzl mérnököt azzal gyanúsítják, hogy házuk pincéjében huszonnégy éven át tartotta fogva, és kényszerítette vérfertőző viszonyra lányát, a most negyvenkét éves Elisabethet, akitől hét gyermeke született.

Az egyik újszülött néhány napos korában meghalt, holttestét a férfi saját állítása szerint egy kályhában elégette. A lány három gyermekével az apja által épített földalatti tömlöcben sínylődött egészen a közelmúltig. Három másik gyereket, két lányt és egy fiút a "nagyszülők" magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy nem tudtak a testvéreikről.

A pincében felcseperedett Kerstint április 19-én szállították kórházba. Közvetve neki köszönhető, hogy egyáltalán fény derült a személyes szabadság megsértésével, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsított mérnök tettére. A rendőrség ugyanis azután kezdett el kutatni a szülők, elsősorban is az anya után, hogy csonttá soványodva, eszméletlen állapotban rábukkantak a lányra az amstetteni ház kapualjában.

A St. Pölten-i ügyészség tájékoztatása szerint az ügyben már több mint száz személyt kérdeztek ki. Elisabeth első meghallgatására valószínűleg július első két hetében kerül sor, ha az orvosok nem támasztanak kifogást ellene. Elisabethet egy különálló szobában helyezik majd el, ahol egy bíró vezeti le az eljárást. Az ügyész és a védő egy másik helyiségben követheti nyomon a meghallgatást, de video-összeköttetés segítségével ők is feltehetnek kérdéseket. Abban a teremben Josef Fritzl is jelen lehet.