Halálos áradások Ukrajnában és Romániában

2008.07.27. 12:58
Emberéleteket követel határainkon túl a heves esőzés és a folyók áradása.

Tizenhárman vesztették életüket a Nyugat-Ukrajnát sújtó áradások és viharos időjárás következtében, a térségben vasárnapra közel 21 ezer lakóház és 18 ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá.

Az ukrán Rendkívüli Helyzetek Minisztériuma szerint az árvíztől legtöbbet szenvedő Ivano-Frankivszk megyében hét fő, köztük négy gyerek vesztette életét. Két gyerek holttestére Putyivec községben bukkantak az ár levonulása után, egy vízbe fulladt gyereket a Tlumacki járásban találtak meg, a negyedik villámcsapás következtében halt meg Dzembronya faluban.

Csernyivci megyében hat halálos áldozata van az áradásnak és a viharos időnek, közülük az egyik egy kilenc éves kislány, akit villám ölt meg Tereblecse községben.

Két embert eltűntként tartanak nyilván. Egy luhanszki turistát Kárpátalján ragadott magával a víz, amikor egy megáradt folyón próbált átkelni. A másik eltűntet autójával együtt sodort el egy megáradt folyó Ivano-Frankivszk megyében.

Se áram, se telefon

Ivano-Frankivszk megyében vasárnapra 258 települést és 14 ezer lakóházat öntött el az ár és 14 ezer hektár mezőgazdasági területet borít víz. Az áradás összesen 18 kilométernyi védőgátat mosott el, 209 közúti hidat rongált meg vagy öntött el, 215 kilométernyi autóutat tett tönkre. A régióban 160 településen nincs áramszolgáltatás, 259-cel megszakadt a telefonkapcsolat.

Lviv megyében közel hatezer lakóház és mintegy ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá, 58 településen szünetel az áramszolgáltatás. Csernyivci megyében közel másfél ezer lakóépületet és másfél ezer hektár termőterületet borít víz. Ternopil megyében 268 lakóház van víz alatt és 61 településen nincs áram.

Az árvíz sújtotta térségben tartózkodik Volodimir Sandra, a rendkívüli helyzetek minisztere, aki a pénteken megalakított árvízvédelmi kormánybizottság vezetőjeként irányítja a mentést és a károk felszámolását. A miniszter vasárnap a Lviv megyei Sztrij városába utazik, hogy a helyszínen tájékozódjon.

Árvízhelyzet Kárpátalján is

Több száz embert telepítettek ki otthonaikból vasárnap Kárpátalján, mert házaikat veszélyezteti a Tisza felső szakaszán kialakult újabb árhullám. Mint Pavlo Krucsanica, a Kárpátalja megyei rendkívüli helyzetek főosztályának egyik vezetője a lvivi (lvovi, lembergi) zaxid.net internetes hírügynökségnek elmondta: a Tiszán elindult árhullám következtében Técső mellett a folyó vízszintje vasárnap reggel elérte az 513 centimétert.

A térségben 86 háztáji gazdaság és három lakóház került víz alá, s mivel fennáll további lakott területek víz alá kerülésének a veszélye, óvintézkedésként 318 személyt kitelepítettek otthonaikból. Kárpátalján továbbra is víz alatt van 1258 háztáji gazdaság és 226 lakóház. A Beregszászi járásban több mint ezer hektár mezőgazdasági területet borít a víz.

Öt halottja van a romániai áradásoknak

Öt halottja van heves esőzések miatti áradásoknak Romániában. Máramaros megyében a víz több száz embert zárt el a külvilágtól miután a Tisza és a Visó folyók megáradtak. Víz alatt áll a Máramarossziget és Nagybánya közötti országút és a vasúti sínek is.

Egy háromtagú turista-családot földcsuszamlás temetett maga alá. A kirándulók egy faházban töltötték az éjszakát, amikor az esőzésektől meglazult talaj nekicsúszott a háznak, maga alá temetve azt. A férj, a feleség és gyerekük is odaveszett. A dombokról lezúduló víz egy 14 éves lányt is elsodort, a máramarosi megyei önkormányzat tájékoztatása szerint a fiatalt nem lehetett már kimenteni. Két nappal korábban egy férfi Borsabányánál lelte halálát, ő is a hömpölygő vízbe fulladt.

Suceava megyében pénteken 400 háztáji gazdaság került víz alá, az ár kisebb hidakat sodort magával. Borsán az áradás több száz ingatlant szigetelt el. Az észak-romániai megyékben bekövetkezett áradások miatt Calin Popescu Tariceanu kormányfő vasárnap reggelre összehívta a katasztrófa-elhárító bizottságot .