Kitelepítések Budapesten

2002.08.15. 13:50
Hétszáz ember kitelepítését kezdték meg a XXII. kerületben. Magyarországon összesen akár kétezer embert is evakuálhatnak, amennyiben az önkormányzatok a védekezés helyett a kitelepítés mellett döntenek. Víz alá kerülhetnek Szob és Nagymaros ártéri részei, valamint a Római-part egyes szakaszai. Szerda reggel óta megduplázták Magyarországon az árvízvédelmi munkában részt vevők számát, jelenleg 2000-en dolgoznak a gátakon. A dunai töltések mentén több helyütt észleltek fakadó vizeket. A vízügyi főigazgatóság szerint a legtöbb gond a Duna Budapest feletti szakaszán várható.
Hétszáz ember kitelepítését kezdték meg a XXII. kerületi Duna-telepen, a Kolozsvári utca környékén. A Katasztrófa-elhárítás és a polgári védelem a töltések megerősítésén dolgozik. A helyi lakosságot a tűzoltók segítségével evakuálják, a lakosoknak teherautókkal segítenek az értékek elszállításában.

Ötven ember kitelepítése kezdődött meg az ártéren épült házakból a főváros III. kerületében, a Római parton a Duna áradása miatt. A családokat - amennyiben igénylik - a kerületen belül közösségi szállásokon helyezik el. Jelenleg a Szigetközben harmadfokú, a Budapestig tartó Duna-szakasz mentén másodfokú készültség van érvényben, az előrejelzések szerint viszonylag hosszan tartó áradásra lehet számítani.


1 - Komárom
2 - Tát
3 - Esztergom
4 - Nagymaros
5 - Dömös
6 - Visegrád
7 - Vác
8 - Sződ-Sződliget
9 - Szentendre
10 - Dunakeszi
11 - Újpesti dunapart

Kétszázezer homokzsák

Pillanatnyilag kétszáz fő kitelepítését tudták megkezdeni - jelentette az Index helyszíni tudósítója. "Ha két méteres vízben állok, akkor sem hagyom el a házamat" - tiltakozott egy idős asszony, ám a környéken lakók többsége együttműködik a hatóságokkal a terület kiürítésében. A katasztrófavédelem kétszázezer homokzsákot szállított a helyszínre. A családi házak biztosítását leghamarabb éjszaka, a töltések megerősítése után kezdik csak el.

Akár kétezer embert is kitelepíthetnek

Legfeljebb kétezer embert telepíthetnek ki a veszélyeztetett területekről, attól függően, hogy az illetékes önkormányzatok a védekezés vagy az evakuálás mellett döntenek - hangzott el a kormány rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón. Az árvízkárok enyhítésére a kormány félmilliárd forintot csoportosított át a környezetvédelmi minisztériumhoz - mondta el Kiss Elemér kancelláriaminiszter.

Kártalanításra költik az elmaradt ünnepi programok árát

A kormány döntött arról is, hogy az árvízi helyzet károsultjainak kártalanítást fizet az állam, ennek mértékéről és módjáról azonban csak augusztus 30-án határoznak. Ekkorra el kell készülnie a kárfelmérésnek is. A Duna magas vízállása miatt számos augusztus 20-i program elmarad, az így megspórolt pénzt a kártalanításra fordítják majd.

Nagymaros, Szob és a Római-part kerülhet víz alá

Elhangzott, hogy az előrejelzések szerint a szobi és a nagymarosi árterületet elönti a víz, ugyancsak víz alá kerülnek a dunai szigetek, valamint a Római-part egy része. A kormány zöld számot létesített a veszélyeztetett településen élők folyamatos tájékoztatására, a vidéki árvízi helyzetről a 06/80/204-194-es számon lehet érdeklődni. A vis maior alap összege pillanatnyilag egy milliárd forint, a költségvetés általános tartaléka 30 milliárd.

A budapestiek segítségét kérik a védekezésben

A budapestiek segítségét kéri Demszky Gábor az árvízvédelemhez. "A kormány mai rendelete, ami a fővárost illeti csupán fokozott elővigyázatosságon alapul, a következő napokban éjjel-nappal védekeznünk kell az árvíz ellen" - áll a főpolgármester közleményében. Demszky felkérte a közlekedőket, hogy a mentési munkálatok idején kerüljék el a területet.

"Budapest területén a hullámterekben fekvő üdülőket önti el az ár" - áll Demszky közleményében. Víz alá kerülhet a Margitsziget, ezért a főpolgármester arra kérte a budapestieket, hogy a kritikus időszakban ne menjenek a szigetre. Árvízvédelmi önkéntesnek a 06/80/630-600-as zöld számon, illetve a kerületi polgármesteri hivatalokban lehet jelentkezni.

Lezárták a vámosszabadi határátkelőt

A Dunán levonuló árhullám miatt lezárják Vámosszabadi határátkelőjét. Az oda érkező teherautókat már most viszafordítják a határőrök, de 17 órától a személyautókat sem engedik át. Az átkelőt az árhullám levonulása és az elöntött utak megtisztítása után nyitják meg újra - mondta el Fehér Imre, a Győri Határőr Igazgatóság sajtóreferense a Havariának.

Ezer kilométeres védvonal

A Duna, a Tisza és a mellékfolyók magyarországi szakaszain csütörtök reggelig összesen 990 kilométeren kellett készültségi állapotot elrendelni - tájékoztatta az Indexet Reich Gyula, az Országos Vízügyi Főigazgatóság műszaki felügyeletének szóvivője.

Készültségben a mentők és az ÁNTSZ

Szerda estig 1500 fő vett részt országszerte az árvízi védelemre való felkészülés munkáiban, csütörtökön további 500 emberrel bővül al létszám. A dunai árhullám miatt készenléti ügyeletet rendelt el Győr, Komárom, Pest, Fejér, Bács, Tolna és Baranya megyében illetve Budapesten az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Mindenhol két-három mentőautóval több áll készenlétben, és az árvíz által nem érintett megyékből is átcsoportosíthatók mentőautók.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat folyamatosan ellenőrzi a veszélyeztetett területek közegészségügyi és járványügyi helyzetét, beleértve a helyi élelmiszer és ivóvíz ellátást is. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Vasonca, a Rakaca és a Szerencs patakok áradása miatt több helyen vízminőség-ellenőrzést kellett végezni. Az ellenőrzés során derült fény Léh község vízművének szerves trágyával való szennyezettségére, ezért a vízművet lezárták és a község lakosságát tasakos ivóvízzel látják el. Több község vízminősége nem felelt meg az előírásoknak, ezért elrendelték a vízvezeték-rendszerek átmosását és a víz fokozott klórozását.

Budapest felett lehetnek gondok

A meteorológiai szolgálatok arról tájékoztatták az igazgatóságot, hogy az elkövetkező napokban a Felső-Duna térségében egyre kevesebb csapadék hull, így újabb árhullámoktól nem kell tartani. Viszont a jelenleg levonuló ár az eddigi legmagasabb szinten tetőzik vasárnap Budapestnél - a szakemberek szerint nem kizárt a 875 centiméteres vízszint.

"A dunai árhullám Budapest fellett okozhat nagyobb gondokat, a főváros alatt és a magyarországi alsóbb szakaszokon nem - közölte Reich Gyula -, de hogy pontosan mekkora lesz nálunk a víz, csak akkor tudjuk megmondani, ha Bécsnél megkezdődőik az apadás, illetve Pozsonyban a tetőzés. Jelenleg Budapest felett másodfokú, Nagybajcs térségében harmadfokú készültség van érvényben."

"A szóbeszéddel ellentétben nem fenyegeti az árvíz az óbudai Pók utcai lakótelepet" - mondta az Indexnek Csók László, a főpolgármesteri hivatal vezető főtanácsosa. "Lehet, hogy az Aranyhegyi patakból az utcára kilép a víz, de a házakig nem mehet fel, így maximum csak útlezárásra kell készülni."

Komárom környékén a vízvédelmisek hozzáláttak az alacsonyabb töltésszakaszok magasításához. Az igazgatóság közlése szerint a töltések mentén több helyen észleltek fakadó vizeket.

Falvak, kitelepítések

A szobi polgármester a védelmi munkálatok helyszínét látogatja, a településen 120 lakót ki kell telepíteni a közelgő árvíz miatt. "Nagyon bolond a helyzet" - közölte az Indexszel a helyi önkormányzat munkatársa, bővebb felvilágosítást azonban egyelőre nem kívánt adni.

Kisorosziban a lakóházakat nem fenyegeti az ár, a falut viszont körbezárhatja a víz. "Autóval ugyan nem lehet minket megközelíteni árvíz idején, a kishajó azonban jár" - mondta el a falu önkormányzatának munkatársa, hozzátéve, hogy ő már az 1965-ös árvíz idején is a faluban lakott, akkor sem öntötte el a víz a lakóházakat.

Tovább emelkedett a vízszint

A Duna magyarországi felső szakaszán Nagybajcsnál néhány óra alatt 29 centimétert emelkedett a vízszint, és a csütörtök délelőtti órákra elérte a 749 centimétert - tájékoztatta az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezetője az MTI-t.

Janák Emil elmondta: Nagybajcsnál pénteken várható a tetőzés 850-860 centiméter körüli vízszinttel, ez csaknem 80 centiméterrel magasabb, mint az eddigi ottani csúcsérték.

Gátmagasítások

A vámosszabadi magyar-szlovák közúti határátkelőt várhatóan csütörtökön délután hat órától lezárják, a vízügyi igazgatóság megkezdi a töltésépítést a határhoz vezető úton, mert az érintett útszakasz a töltést keresztbe szeli és minden bizonnyal víz alá kerül. Emiatt legalább öt napig használhatatlan lesz a határátkelő.

Mecsérnél és Dunaszentpálnál a helyi önkormányzatokkal közösen nyúlgátakat építenek, Ásványrárónál három kilométer hosszan végzik a töltéserősítést és magasítást. Győr-Likócsnál mintegy 300 méteres töltésszakasz magasítását végzik.

Kitelepítés a Római-partról

Ötven ember kitelepítése kezdődött meg csütörtökön délelőtt az ártéren épült házakból a főváros III. kerületében, a Római-parton a Duna áradása miatt.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője csütörtök arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Római part árterében fekvő házakból a családokat - amennyiben igénylik - a kerületen belül közösségi szállásokon helyezik el.

A szóvivő kritikus helyszínként említette a Duna-telepet, arról azonban még nincs döntés, hogy ott hány embert és mikor kell kitelepíteni.

Kisoroszit elzárja a víz

A Szentendrei-sziget csúcsán fekvő hétszáz lakosú Kisoroszi az emelkedő dunai vízszint miatt el lesz zárva a világtól, mert a Tahitótfaluból a községbe vezető egyetlen utat pénteken várhatóan elborítja a víz. Nemesné Killár Gyöngyi, a község jegyzője elmondta: a falut nem fenyegeti veszély, mert magasabban fekszik az útnál, csupán két-három ház kerül majd víz alá. A község felkészül arra, hogy néhány napon át szigetet alkot a Szentendrei-szigeten.

A Duna-parti kemping lakóit már napokkal ezelőtt felszólították, hogy csomagolják össze sátraikat, a kerttulajdonosok pedig idő előtt felszedték terményeiket. A falu vezetése a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól kétezer zsákot rendelt, hogy a mélyebben fekvő házakat az önként jelentkező falubeliek megvédhessék a víztől.