Egy angyal bosszúja sújthat le Saronra

2005.11.02. 21:52
Angyalok bosszúját vívhatja ki, akit Arielnek hívnak, véli izraeli rabbik egy csoportja. Saron kormányfő családjából még fia is átkozott, a rabbik az Omri nevet sem ajánlják.

Listát állított össze a nemkívánatos nevekből izraeli rabbik egy csoportja, írja a BBC. A kabbalisták szerint ezek a nevek szerencsétlenséget hozhatnak viselőjükre. A listán szerepel az Ariel és az Omri név is. Ariel Saron izraeli miniszterelnök fiát Omrinak hívják.

A rabbik szerint az Arielek egy azonos nevű angyal haragját vívhatják ki. Omri egy gonosz bibliai király neve volt. A zsidó vallás szerint a név meghatározza az ember személyiségét és a túlvilágra is elkíséri viselőjét.

A rabbik azt sem javasolják az izraeli szülőknek, hogy a nemrég kiürített gázai telepek után nevezzék el gyermekeiket, írja a BBC. Ezt azért tartják rossz ötletnek, mert a kivonulást komoly viták előzték meg.

Rosszul választottak

A BBC beszámolója szerint a rabbik a nem zsidó neveket is ellenzik. Ezek közül azonban csak a különösen rosszhírűek megváltoztatását javasolják. Bizonyos esetben a nevek héberesítését is lehetségesnek tartják, a Susie helyett például Shoshit javasolnak.

A rabbik a Moriya nevű weboldalon tették közzé a nem ajánlott nevek listáját. A weboldalon több aggódó szülő kért előzőleg tanácsot. "A lányomat Roninak neveztük el, de sosem tetszett igazán ez a név. Azóta egyszer azt álmodtam, hogy rossz ötlet volt Roninak nevezni. Mit tegyek?" - kérdezte például egy Liat nevű asszony. "Változtassa meg" - felelték a rabbik.