A kormány a választás miatt nem rendelt el vészhelyzetet

2006.04.02. 19:04
Vasárnap reggel 6 órakor a Duna vízszintje átlépte a 8 méteres határt Budapestnél. A tetőzést hétfő hajnalra várják, a katasztrófavédelmi hatóságok továbbra is számítanak önkéntes árvízvédelmi munkások jelentkezésére. Vízügyi szakemberek és Demszky Gábor főpolgármester is vészhelyzet kihirdetését javasolták, de a kormány vasárnapi rendkívüli ülésén úgy döntött, a választási kampány miatt nem hoz ilyen határozatot. Az árvíz miatt a legnehezebb a helyzet a Komárom-Esztergom megyei Tát és a pest megyei Szentendre térségében.

Habár a vízügyi szakemberek azt javasolták a kormánynak, hogy vasárnap hirdessen "rendkívüli vészhelyzetet", a kabinet ülésén úgy döntött, a választási kampány miatt nem hoz ilyen határozatot, közölte esti híradójában az RTL Klub. "Miután választások előtt vagyunk egy héttel, különleges megfontolást igényel, hogy bármilyen módon, akárcsak annak a hangulatát engedjük-e kialakulni, hogy a magyar polgárok az alapvető szabadságjogaikat nem gyakorolhatják" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a tévécsatornának.

A rendkívüli helyzet többek között azt jelentené, a polgármesterek elrendelhetik, hogy az árvízveszélyes szakaszokon ne nyissanak ki a szórakozóhelyek vagy a sportlétesítmények. Ráadásul ehhez a képviselő-testületet sem kellene összehívniuk, tette hozzá híradásában a televízió.

Demszky Gábor főpolgármester is azt javasolta vasárnap, hogy az árvíz miatt összehívott vasárnapi rendkívüli kormányülésen hirdessenek vészhelyzetet a természeti katasztrófa miatt. "Azt kérem a kormánytól, hogy a ma délutáni ülésén rendeljen el vészhelyzetet. Ilyenkor más típusú intézkedések elrendelésére van módunk, másképpen és hatékonyabban tudjuk kezelni a kialakult helyzetet" - fogalmazott Demszky. Az intézkedésre a hosszan elhúzódó és jelentős költségekkel járó védekezési munkálatok miatt lenne szükség. A főpolgármester a Római partnál hajózási tilalom bevezetését is javasolta.

Budapesten a 2-es villamosok nem járnak, a hétfőn újrainduló szentedrei HÉV pedig csak a Margit hídtól jár majd, a Batthyány téri állomásra ugyanis befolyik a víz.

Nincs még vészhelyzet

A kormányülés utáni sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc miniszterelnök drámainak nevezte az árvízhelyzetet. "A magyar történelemben ehhez hasonló árvízi fenyegetettség nem volt. A helyzet rendkívüli a fenyegetettség mértékét tekintve, mert ilyen hosszan, egyidejűleg mind a két nagy folyamunkon és mellékfolyóin ennyire tartós és hosszan elnyúló, és ilyen magasságokat elérő árvízvédelmi fenyegetettséggel nem kellett szembenézni" - mondta a miniszterelnök. Közölte, hogy vészhelyzet kihirdetésére egyelőre nincs szükség, a védekezési munkák összehangoltan folynak.

A kormányfő felhívta az ország lakosságát, hogy fogjon össze ebben a nehéz helyzetben. Mint mondta, "a homokzsákoknak nincsen pártszínük". Bejelentette, hogy a kormány a rendkívüli árvízvédelmi feladatok elvégzéséhez további egymilliárd forintot bocsát rendelkezésre. A belügyminiszter hétfőre összehívja a katasztrófavédelemben meghatározó, vezető szerepet játszó kormányzati koordinációs bizottságot, amely minden nap ülésezik majd.

Készültség 3800 kilométeren

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter beszélt arról, hogy a nyugat-dunántúli folyók kivételével Magyarország szinte valamennyi folyóján komoly árvízvédelmi készültség van. A folyószakaszok hossza, amelyeken készültséget hirdettek, eléri a 3800 kilométert, ez csaknem 100 kilométerrel haladja meg az eddigi legnagyobb hosszat. A folyók közül 669 kilométeren van harmadfokú, legmagasabb szintű készültség.

A folyók hullámtereiből vasárnap reggelig 165 embernek kellett kiköltöznie, köztük voltak egy 80 személyes szociális otthon lakói is. Az önkormányzatok eddig egymillió 800 ezer homokzsákot igényeltek, ennek az értéke mintegy 300 millió forint.

Rekord vízszint


Klikk a képre!

Budapestnél vasárnap reggel hat órakor 807 centiméter volt a Duna vízszintje, tájékoztatta az MTI-t Paksi Piroska polgári védelmi főhadnagy. Délre a vízszint már elérte a 815 centit. Demszky Gábor az Index kérdésre elmondta, hogy a legfrissebb előrejelzés szerint hétfőn és kedden 858 centiméternél tetőzik majd a Duna Budapestnél, ami meghaladja a 2002-ben mért 848 centis vízszintet.

Várhatóan egész héten magas lesz a Duna vízszintje. A hétfői és keddi tetőzés után apadás kezdődik, majd szerdára és a hét utolsó napjaira újabb árhullámok várhatóak, mondta el az Indexnek Benkovics Zoltán, a katasztrófavédelem dandártábornoka. Pontosabb előrejelzések egyelőre nincsenek, csak két napra lehet megjósolni a vízszint változásának mértékét.

Emberek a gáton

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Operatív Csoport munkatársa elmondta, hogy egész éjjel folyt a védekezés a XIII. kerületben és a Margitszigeten. A Margitszigeten kétszáznyolcan dolgoztak, közöttük 45 önkéntes. Vasárnap délutánra az önkéntesek száma elérte a 135-öt, és folyamatosan érkezik a további segítség. A katasztrófavédelmi hatóságok vasárnap is várják önkéntesek jelentkezését árvízvédelmi munkákra a Margitszigeten.

A Margitsziget gátját homokzsákokkal magasítják meg. A szigetet szombat este hét órakor lezárták, csak a védelmi munkában résztvevőket engedik be. Szombaton 600-an dolgoztak a szigeten - köztük sok önkéntes -, vasárnap reggel pedig 100 katona is érkezett, hogy segítsen. Vasárnap délutánra várhatóan befejezik a védelmi rendszer kulcsfontosságú körgátjának építését, ami 5 és fél kilométeres hosszúságban próbálja védeni a Margitszigetet. Ez a gát 9 méteres vízszintig nyújt védelmet, azonban számítani kell az óriási víztömeg nyomására is, ami ellen támaszokkal védekeznek.

A gátépítési munkálatokat a Fővárosi Csatornázási Művek koordinálja, jelenleg is 150-200 munkatársuk tartózkodik a Margitszigeten. Patkó György vezérigazgató elmondta, hogy eddig 130 ezer homokzsákot használtak fel, amihez 3000 köbméter homokot kellett a szigetre szállítani. Külön védelmet kapott a Sportuszoda most épülő medencéje is. Munkájukat a tűzoltóság, a katonaság és a polgári védelem is segíti.

Veszélyben a szigetek és a Római part


Nézze meg képeinket!

A fővárosban a Római part, Népsziget és a Hajógyári-sziget veszélyeztetett még, ez utóbbi vasárnap reggel 7 órától van lezárva, és már részlegesen el is öntötte a folyó. A Népsziget szintén a hullámtérben van, ezért ezt sem lehetett megvédeni az elöntéstől. A területet már szombaton délelőtt lezárták, 33 embert kellett kitelepíteni.

Vasárnapra 341-ről 374-re nőtt az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma, mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Dobson Tibor vasárnap reggel. Hozzátette, hogy a jelenleg kitelepített 374 embert összesen 45 település 77 lakóingatlanából kellett kiköltöztetni. Az országban az ár- vagy belvíz által veszélyeztetett lakóépületek száma 2700, ennek 90 százalékát az árvíz fenyegeti. A védekezésben szervezetten 5.500-an vesznek részt a vízügy, az önkormányzatok, a tűzoltóság, a polgári védelem és a honvédség állományából, és 1300 erő- és munkagéppel, szivattyúval, honvédségi helikopterrel és kétéltű járművel védekeznek.

Herbszt Rita, az Útinform munkatársa vasárnap reggel elmondta, hogy a Dunyakanyarban Visegrád és Esztergom között a 11. számú főút több szakasza továbbra is járhatatlan, csakúgy mint a 12. számú főút egy szakasza Nagymarosnál és a 10. számú főút Süttő és Neszmély közötti szakasza. A Volán-buszok Leányfaluig, illetve a tahi hídig közlekednek.

Az árvíz miatt a Komárom-Esztergom megyei Tát és a Pest megyei Szentendre térségében a legjelentősebb a műszaki, lakosságvédelmi munka. Emellett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Gergelyugornyánál végzi a Tisza gátjának megerősítését a vízügy, egyelőre máshol kitelepítésre, különleges lakosságvédelmi intézkedésre nem került sor.

Hiller: "a folyóknak nincs pártállásuk"

Hétfőtől az MSZP budapesti Köztársaság téri székházában várják a felajánlásokat - például takarókat, ruhákat -, ezzel egyidejűleg pedig külön bankszámlát is nyitnak az árvízkárosultak számára - jelentette be Hiller István az MSZP elnöke az MTI-nek vasárnap. A bankszámlára az MSZP vezetői elsőként teszik meg felajánlásaikat. Hiller elmondta: az első befizető ő maga lesz, egymillió forintot utal át hétfőn reggel a számlára, melynek számát a megnyitás után azonnal nyilvánosságra hozzák. Hiller István elmondta, most összefogásra és szolidaritásra van szükség, és a folyóknak nincs pártállásuk.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az árvízi védekezéssel kapcsolatos kormányzati teendők miatt lemondta hétfői kampányprogramjait, közölte Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára az MTI-vel.

A Szabad Demokraták Szövetsége is reagált az árvízhelyzetre: nagyszabású gyűjtést indítanak az árvíz károsultjainak és a hatékony védekezés segítésére - közölte a párt vasárnap az MTI-vel.