Bécs ellenáll az árnak

2002.08.15. 12:17
Bár három alsó-ausztriai települést is elöntött a Duna, valamint Melk és Ybbs városának egyes részei is víz alatt vannak, összességében stabil a helyzet Ausztriában. Bécsben nem fenyegeti az ár a szemétlerakókat, a védelmi rendszer a jelenleginél 40 százalékkal nagyobb vizet is elbír.
Víz alá került az osztrák Dunakanyar néhány települése, valamint három alsó-ausztriai kisváros is. Laában egy csehországi gátszakadás miatt kellett kitelepíteni a lakosságot. Melkben az 1954-es árvíz óta először érte el a vízszint a város templomát, Kremset három helyi lakos mentette meg a szakadó gát befoltozásával a még nagyobb árvíztől. Változatlanul komoly a helyzet Ybbsnél - jelentette az MTI.

Rekordvízszint napok óta

A Duna vízszintje Korneuburgnál egyelőre tartósan 7,83 méter - 1890 óta a legmagasabb - volt, de a szakértők arra számítanak, hogy csütörtökön megkezdődik az apadás. A Duna kiáradásától a városban nem kell tartani, a talajvíz azonban feltörhet a pincékben. Bécsben változatlanul másodpercenként 10 500 köbméter víz folyik át a Dunán, ez azonban jócskán elmarad attól a 14 ezer köbméteres mennyiségtől, amelyre az árvízvédelmi berendezéseket - így az úgynevezett Új Dunát - építették.

A szemétlerakó biztonságban van

Jól működik a szemétlerakók és az olajtárolók védelme Bécs Lobau kerületben - nyugtatták meg a vízügyi hatóságok a város lakóit. A Copa Kagrana üdülőterület víz alatt áll, akárcsak az Albern-kikötő egy része.

A Dunán elszabadult két teherhajó, de idejében sikerült befogni mindkettőt. Wolfgang Schüssel kancellár az osztrák televízió éjszakai híradójában szólt arról, hogy az kormány 650 millió eurót bocsát rendelkezésre a károsultak megsegítésére és a helyreállításra, és egyben bejelentette: az árvíz nagy valószínűséggel elvitte a jövő őszi választások előttre tervezett adóreformot.