Honfitársaiért állt bosszút a fejszés azeri tiszt

2004.11.23. 15:56
Kedden a Fővárosi Bíróságon megkezdődött annak az azeri katonatisztnek a büntetőpere, aki februárban, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem kollégiumában baltával brutálisan meggyilkolt egy örmény tisztet. A férfi a tárgyaláson elismerte bűnösségét, de azt tagadta, hogy előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, aljas indokból követte volna el tettét.
"Száhib fia" a bíróság előtt elismerte, hogy ő ölte meg bosszúból az örmény tisztet 2004 februárjában, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hungária körúti kollégiumában. A 27 éves, büntetlen előéletű azeri férfi hazája és annak nemzeti jelképeinek gyalázásával, valamint személye elleni provokációk sorozatával magyarázta tettét. A Fővárosi Főügyészség előre kitervelten, aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, valamint emberölés előkészületének bűntettével vádolja Ramil Szafarov Száhib azerbajdzsáni tisztet, akinek november 23-án megkezdődött a büntetőpere a Fővárosi Bíróságon.


Klikk a képre!
Mint arról az Index is beszámolt, február 19-én hajnalban brutális gyilkosság történt a nemzetvédelmi egyetem kollégiumában. Egy angol tanfolyamon résztvevő azeri katonatiszt baltával rátámadt egy alvó örmény tisztre, a gyakorlatilag lefejezett örmény hallgató a helyszínen belehalt rendkívül súlyos sérüléseibe. Rendőrségi források szerint a véres gyilkosság indítéka a múltban gyökerező azeri-örmény fegyveres konfliktus volt, amelyet a tettes még gyerekként szenvedett el.

Lefejezte

A politikailag kényes perben az azeri és az örmény diplomácia egyaránt képviselteti magát, így jelen volt a tárgyalóban az Örmény Köztársaság nagykövete, valamint Azerbajdzsán nagykövetének helyettese. Örmény források szerint a vádlottat hazájában nemzeti hősként tisztelik a Budapesten elkövetett tette miatt.

A vádirat ismertetésekor elhangzott, hogy a vádlott egy honfitársával 2004. január 11-én érkezett Magyarországra, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Békepartnerségi Katonai Nyelvképzési Központja által szervezett nemzetközi intenzív angol nyelvtanfolyamra. Ugyanezen nyelvtanfolyam hallgatói voltak Gurgen Margarjan hadnagy és Maukjan Hajk százados, örmény katonatisztek is.

Az ügyészség szerint a tanfolyam ideje alatt érlelődött meg a vádlottban a gondolat, hogy 2004. február 26-án, az 1992. február 26-i azeri-örmény, sok polgári áldozatot is követelő fegyveres összetűzés évfordulóján megöli mindkét örmény hallgatótársát, és ezzel vegyen elégtételt az azeri áldozatokon. A vádlott azonban nem várja be az évfordulót, február 17-én az egyik Tesco áruházban vásárolt egy fejszét és egy fenőkövet, és azokat szobában elrejtette. Két nap múlva, hajnali háromnegyed ötkor kezében a baltával kilépett a kollégium folyosójára, majd benyitott Margarjan hadnagy szobájába. Felkapcsolta a villanyt, odalépett az örmény tiszt ágyához, a fejszét feje fölé emelte, majd többször Gurgen Margarjan fejére, nyakára, mellkasára és végtagjaira sújtott, az áldozat fejét majdnem elválasztva a testétől. Az örmény katonatiszt a helyszínen belehalt sérüléseibe - áll a vádiratban.

A vádlott ezután kilépett a folyosóra, és keresni kezdte Maukjan Hajk szobáját. Az ajtó azonban zárva volt, ezért fejszével megpróbálta betörni, ebben végül a kollégium időközben felébredő hallgatói és a helyszínre erkező rendőrök akadályozták meg.

Az örmény tisztek provokálták?


Klikk a képre!
A férfi a tárgyaláson elismerte bűnösségét az emberölésben, de azt tagadta, hogy előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, aljas indokból követte volna el tettét, és szavai szerint a másik örmény tisztet nem akarta megölni, ezért az emberölés előkészületében sem érzi magát bűnösnek. Mint mondta, bűnös, mert megölte Isten egyik teremtményét, és kész arra, hogy ezért megkapja a büntetését.

Ramil Szafarov jelezte, szeretné, ha a bíróság nem venné figyelembe a rendőrségen tett vallomásait, mert azok azeri, illetve török tolmács hiányában orosz nyelven keletkeztek és ő nem tud jól oroszul. Előre megírt és a bíróság előtt felolvasott vallomásából kiderült, az örmény tisztekkel a kollégiumban és a kirándulásokon találkozott, ekkor az örmények "gúnyosan mosolyogva úgy viselkedtek, mint egy győztes hadsereg tisztjei a legyőzöttekkel szemben". Az örmények összesen hat alkalommal provokálták őt és társát különböző módokon, és bár a személyét érintő sértéseket elviselte, de amikor az egyik örmény az azeri zászlót, nemzeti jelképüket és nemzeti értéküket gyalázta, úgy érezte, hogy "ezt a tettet ellentételezni kell".


Klikk a képre!
A Tescóba élelmet és cigarettát vásárolni ment, és nem tudja, hogy miért vette meg a baltát és a fenőkövet. Másnap elhatározta, hogy olyan prezentációt készít, amivel be tudja mutatni társainak, milyen mészárlást vittek véghez a hazáját megtámadó örmény csapatok. Este a kollégiumi folyosón találkozott a két örmény tiszttel, akik látva, hogy papírokat tanulmányoz, gúnyosan megjegyezték "ez itt nem a tanulás ideje, hanem a harcé". Hajnalra sem tudott lecsillapodni, és "kézbe vettem a baltát és kiléptem a folyosóra". Ekkor már nem volt ura önmagának, és szinte öntudatlanul cselekedett, derült ki vallomásából. "Ők is ezt csinálták nyolcezer emberrel a mieink közül" - magyarázta a fejszés gyilkosság indítékát a vádlott.

A túlélő tanúvallomása

Vallomása után a bíróság "szembesítette" a vádlottal a gyilkos eszközt, majd levetítette azt a kilenc perces, megrázó videófelvételt, amit a rendőrség készített a helyszínen, a gyilkosság után. A tárgyalás Maukjan Hajk százados tanúkénti meghallgatásával folytatódott, ő - aki jogi értelemben az ügy másik sértettje - gyakorlatilag mindenben visszautasította, hogy ő társával bármikor provokálta volna az azeri hallgatókat, hiszen inkább arra törekedtek, semmilyen kapcsolatba ne kerüljenek velük.

A per további tanúk meghallgatásával folytatódik, és a vádlott feltehetőleg a későbbiekben válaszol majd a bírói kérdésekre, miután a keddi tárgyaláson ezt vallomástétele után határozottan visszautasította.