Vádemelés a balástyai rém ellen

2003.03.07. 14:35
Öt nő meggyilkolásával vádolja a balástyai Szabó Zoltánt a Csongrád Megyei Főügyészség, a vádiratot átadták a Csongrád Megyei Bíróságnak.
A megyei főügyészség több emberen, előre kitervelten, nyereségvágyból és más aljas indokból elkövetett emberölés bűntettével vádolja a férfit. Emellett a lőfegyverrel való visszaélés is szerepel a vádpontok között, ugyanis a férfi tanyáján a házkutatáskor találtak egy pisztolyt.

Lőrinczy György főügyész pénteki szegedi tájékoztatóján elmondta: a 35 éves Szabó Zoltán 1998 áprilisa és 2000 nyara között követte el az emberöléseket.

Elcsalta, megölte, elásta

A főügyész állítása szerint a férfi a balástyai presszóban két alkalommal ismerkedett meg egy-egy helybéli lánnyal, akiket a tanyájára csalt, ott többször fejbe vágta, megfojtotta őket, majd mindkét holttestet elásta a közelben.

Lőrinczy György elmondta, hogy a harmadik áldozattal egy út mellett ismerkedett meg a férfi, aki a lányt közösülési szándékkal egy vasúti pálya közelébe vitte. Ott egy kővel fejbe vágta, megfojtotta és a sínekre tette, később egy tehervonat átment a holttesten.

A főügyész elmondta: a negyedik áldozatot a férfi ügyet intézni hívta egy tanyára, ám út közben megfojtotta és eltemette. A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az ötödik nőt közös üzletelés ígéretével csalta a tanyájára a férfi, miután több mint 300 ezer forint kölcsönt felvetetett vele. A férfi őt is megfojtotta, a holttestet elásta a tanya közelében, a pénzből pedig motort vett.

Beszámítható

Az elmeorvosi szakértő megállapítása szerint a férfi nehezen viseli a feszültségeket, lényeges számára, hogy megbüntesse azt, aki sérelmet okoz neki, továbbá zavart a szexuális élete és ezt leplezni akarja. A szakvélemény szerint ez a tudati állapot nem érinti a férfi beszámíthatóságát.

A Csongrád megyei rendőrkapitányságon pénteken cáfolták azt a sajtóhírt, miszerint korábban meggyanúsították volna a 35 éves férfit a Balástya környékén 1998-99-ben elkövetett gyilkosságokkal. Akkor két év alatt öt prostituáltat gyilkoltak meg az alföldi tanyavilágban.