Gyilkos azeri-örmény konfliktus a Nemzetvédelmi Egyetemen

2004.02.19. 11:10
Baltával ölte meg örmény társát egy a Nemzetvédelmi Egyetem nyelvi kurzusán résztvevő azerbajdzsáni fiatal. A gyilkost a rendőrök kiérkezéséig az egyetem hallgatói csillapították le.
Baltával és késsel támadt rá alvó társára egy 27 éves azerbajdzsáni tiszt ma hajnalban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. A rendőrség eddig összegyűjtött adatai szerint S. Ramuel a Hungária körúti kollégiumban bement áldozata szobájába, és a nála lévő késsel illetve baltával többször is megsebesítette a 26 éves örmény állampolgárságú tisztet. A bántalmazott férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét veszítette.

A soron kívüli boncolás jelenleg is zajlik, de annyit már a helyszínen megállapíthattak a kiérkező rendőrök, hogy minden késszúrás és baltacsapás a felsőtestet érte, és áldozatát csaknem lefejezte az őrjöngő gyilkos. A szörnyű tettet az örmény tiszt magyar szobatársa észlelte, aki felébredve szemtanúja volt a vérengzésnek.

A különös kegyetlenségel elkövetett emberölés körülményeiről tanúk meghallgatásával tájékozódik a BRFK Vizsgálati Fősztály életvédelmi Alosztálya. A litván, macedón, ukrán, örmény tiszteket tolmácsok segítségével tudják csak beszámoltatni a történtekről, ezért várhatóan elhúzódik az eset pontos tisztázása. Az azeri férfi kihallgatása is folyamatban van, indítékairól egyelőre nem tudni semmit.

Az egyetem magyar hallgatói elmondták, hogy háromnegyed öt körül történhetett a gyilkosság, melynek semmi előzményét nem tapasztalták korábban. A nem sokkal öt után riasztott rendőrök kiérkezéséig ők csillapították le, és tartották vissza az azeri férfit, aki nem állt ellen a rendőröknek őrizetbe vételékor. A külföldi tisztek egy háromhónapos angol kurzuson vesznek részt január 8. óta, a soknemzetiségű tisztekből álló hallgatói csoportban az eddigi beszámolók szerint semmi jele nem volt ellenségeskedésnek.

A helyszínelő rendőrök szerint egy másik szobába is be akart hatolni a baltás tiszt, ugyanis az ajtón baltacsapások nyomait találták. Az abban a szobában alvó, szintén örmény tiszt szerencséjére nem sikerült feltörni a belülről bezárt ajtót. Arról, hogy honnan tett szert a gyilkos eszközökre az azeri tiszt, a rendőrség egyelőre nem tudott információkkal szolgálni. Az Index meg nem erősített forrásokból úgy értesült, a férfi egy hipermarketből szerezte be az akciósan kapható favágó szerszámot.