Túszejtés egy fővárosi bankfiókban

2009.01.13. 15:22
Kirabolták a Flórián téri Erste bankfiókot. A rabló lefegyverezte a biztonsági őrt és egy túszt is ejtett. A túszt nem sokkal később elengedte és egy panelházba menekült. A rendőrök több órán keresztül kutattak az épületben, de nem találták meg a bankrablót. A lakók és a kommandósok este hat után hazamehettek.

Egyelőre nem találták meg az óbudai bankrablót; a rendőrök befejezték annak a tízemeletes Miklós utcai panelháznak az átvizsgálását, ahova a Flórián téri rablást követően az elkövető feltehetően bemenekült. A rendőrök pár lakásba nem jutottak be, ezeket a tulajdonos hazaérkezése után vizsgálják át.

A kommandósok nem sokkal háromnegyed hat után elhagyták a helyszínt, de a Miklós utca 9-15. szám alatti tízemeletes panelház környékét továbbra is fegyverrel a kézben őrzik a rendőrök. A lakókat ellenőrzés után engedték vissza otthonukba. Szemtanúk elmondása szerint a feltételezett rabló egy személyautóval már elmenekült a helyszínről.

A fegyveres férfi kedden délután kettő óra körül rabolta ki az Erste bank egyik fiókját a III. kerületi Flórián téren. A bank egyik alkalmazottját túszul ejtette, de nem sokkal később el is engedte. A bankfiók biztonsági őre könnyebben megsérült, amikor dulakodott a rablóval. A biztonsági őr fegyverét a rabló magával vitte. Lövés is dördült, de az nem sebesített meg senkit.

A rabló valamennyi készpénzt biztosan magával vitt, de egyelőre nem tudni, hogy mennyit zsákmányolt.

A rablót a Miklós utca páratlan oldalának panelházainak egyikébe látták bemenekülni. A 7-es számú ház előtt egy fekete maroklőfegyvert találtak a rendőrök.

Magával rángatott egy rózsaszín inges férfit

Egy szemtanú férje a következőképpen elevenítette fel az Indexnek a történetet: "A feleségem itt állt a sarkon. Látta, ahogy egy csuklyás férfi egy rózsaszín inges férfit rángat ki a bankból. A rendőrök követték őket. A csuklyás betörte az első Miklós utcai ház üvegajtaját, kinyitotta a kaput, bement és berángatta a túszt is." Egy Indexnek nyilatkozó szemtanú szerint a rabló símaszkban rohant végig a Miklós utcán.

Vesztegzár a Miklós utcában

A tettes a Miklós utca 9-15. szám alatti tízemeletes épületek valamelyikében lehetett egy darabig. Az épületeket belső folyosó köti össze, a hatodik emeleten. A ház környezetét a rendőrök délután órákra lezárták. A kommandósok fél négykor mentek be a házba a bankrabló után, majd lakásról-lakásra vizsgálták át az épületeket.

Árnyékra vetődtek

Munkatársunk találkozott egy lakóval, akit a rendőrök a rablónak véltek. A 15-ös szám alatt lakó férfi semmit sem tudva a drámáról autójához indult a lakásából. A földszintre érve rendőrök ugrottak rá, fegyvert nyomtak a fejéhez és azt kiabálták, hogy "Megvagy!". Miután tisztázta magát, a rendőrök így reagáltak: "Húzz innen a kurva anyádba!". A férfi ezt kikérte magának és a rendőrök felettese később bocsánatot kért tőle.

Elvágott családok

A vesztegzár hét épületet érintett. Tudósítónk találkozott egy háromgyermekes anyával, akinek két gyermeke otthon ragadt, de nem engedték őt sem haza hozzájuk. Az anyát egy közeli általános iskolába irányították, ahol melegedőt rendeztek be az otthonukból kirekesztetteknek.

A Miklós utca 9. két lakója az Indexnek telefonon azt mondta, hogy a rendőrök 14.15-kor lezárták a ház mindkét bejáratát, ezután se ki, se be nem lehetett menni a házba. Viola Ferencné 14.10-kor ért haza a bevásárlásból, lerakta a csomagjait, majd öt perccel később le akart menni a postaládához, de addigra a rendőrök lezárták a bejáratokat és megkérték, menjen vissza a lakásába.

"Nagyon megijedtem, azonnal feljöttem. A rendőrök semmilyen felvilágosítást nem adnak, nem is csöngettek be a lakásokba" - tette hozzá. A lépcsőházat a hatodik emeleten a Miklós utca 10-es számmal egy folyosó köti össze, tehát ha a bankrabló a házban van, mindkét lépcsőházban bujkálhat.

Túszejtések Magyarországon

Magyarországon legutóbb 2008 márciusában ejtett túszt bankrabló. A késsel fenyegetőző férfi két banki alkalmazottat ejtett túszul az egyik balkányi pénzintézetben. Később elengedte őket, az alkalmazottak nem sérültek meg. Akkor a rendőrök sikertelenül próbáltak kapcsolatot felvenni a túszejtővel, s miután behatoltak a pénzintézetbe, kivérzett állapotban találtak rá, önmagát sebesítette meg késével.

2007 májusában is túszt ejtett egy bankrabló, aki a Széna téri OTP-bankfiókot akarta kirabolni. A férfi elszedte a biztonsági őrtől a fegyverét, és túszokat is ejtett. A kommandósok megrohamozták a bankot, a túszejtőt agyonlőtték, két túsz megsérült. Akkor Gyenes Levente, a Magyar Testőrszövetség elnöke az Indexnek azt mondta, a Széna téri esetnek "precedensértéke lesz, merthogy a magyar bűnüldözés történetében ez az első eset, hogy túszejtéssé fajul egy sima bankrablási akció".

A Széna térin kívül az elmúlt tizenöt évben hétszer történt túszejtés Magyarországon, de egyik sem bankrablás során. 2008 tavaszán édesanyját ejtette túszul egy férfi Kökényben, 2008 nyarán egy pszichiátriai kezelt hajdúnánási férfi családtagjait ejtette túszul. 2006-ban a zuglói családsegítőben egy 19 éves fiatalember, 2003-ban a győri sétáló utcán egy férfi, 2002-ben a debreceni Tócós-kerti lakótelep egyik lakásában egy körözött bűnöző ejtett túszokat, egyiküknek sem esett baja. 1995-ben Miskolcon egy férfi fejenként 80 ezer forintot követelt három salgótarjáni lány szüleitől, hogy fogva tartott gyermekeiket szabadon engedje, 1993-ban Baján, a III. Béla Gimnáziumban egy harmadik osztályos tanuló gépfegyverrel túszul ejtette öt osztálytársát és elbarikádozta magát az iskolában, de sikerült lefegyverezni.