Egy barlangkutató az Esztramosról

2002.01.28. 10:54
Az Esztramos hegy az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) területén található, Bodvarákó határában - tájékoztatta az Indexet Vid Gábor barlangkutató, aki sok időt töltött az ANP különböző területein, barlangjaiban, többször járt az Esztramos barlangjaiban is.
A hegyen a bányászat a X. században kezdődött, eredetileg jó minőségű vasércet bányásztak. A vasérc az 1960-as éveinek közepére kezdett erősen fogyatkozni és a 70-es évek elején komoly kutatásokat kezdtek így találtak meg többek között a Rákóczi Barlangot (ahol a baleset történt), valamint több tucat kisebb nagyobb barlangot is.

Bányászat után turizmus

Az 1980-as évek végen, 90-es évek elején két barlangot kiépítettek az idegenforgalom céljára az egyik a már említett Rákóczi Barlang a másik a Földvári Aladár barlang. A tényleges idegenforgalom a bánya teljes bezárása után indult meg. Korábban csak szakemberek és kutatók látogathattak a barlangokat.

Különleges

A Rákóczi Barlang nem csak egyedülálló cseppköveiről nevezetes, ugyanis a falakat borsókövek és heliktitek díszítik, továbbá egyedülálló színvilága van, amelyet fokoz az, hogy két nagy tisztaságú és nagy mélységű tó látható benne.

Vannak biztonságosabb részei

Vid Gábor szerint a bányászat miatt a barlang kutatása nem nagyon volt lehetséges, bár a 2-es tóban gyakran merültek barlangászok búvárkészülékkel, mert nem túl veszélyes és bonyolult hely: a víz elég tiszta és jól lehet látni.