Előzetesben a fajtalankodással vádolt kunszentmiklósi képviselő

2003.09.24. 16:03
Nyolc általánossal városfejlesztési menedzser, frakcióülések az állítólagos fajtalankodásra csábító KIKÉ-ben, bejglifesztivál és Rovás-Írás. A másodszor fajtalankodással vádolt, előzetes letartóztatásba helyezett Malinák Árpád helyi képviselő és a kunszentmiklósi közélet.
Malinák Árpád a legutóbbi képviselőtestületi üléseken újra aktivizálta magát, többször hivatkozott a törvényességre és az erkölcsre - nyilatkozza az Indexnek Kurdi János független képviselő, aki szerint elvárható lett volna, hogy a legutóbb hétfőn este őrizetbe vett, a gyanú szerint tizenhárom éves fiúkkal fajtalankodó Malináknak le sem lett volna szabad tennie képviselői esküjét. "Az ártatlanság vélelme minden embert megillet, a jelöltnek azonban nem lett volna szabad elfoglalnia helyét a testületben, amíg ügye megnyugtatóan le nem zárul."

Az ünnepélyes aktusra még január végén a kecskeméti börtönben került sor. Akkor azért volt előzetes letartóztatásban, mert a vádirat szerint a Kiskunsági Kulturális Egyesületbe (KIKE) felvett polgári szolgálatosok fizetését ő vette fel, valamint a polgári szolgálattételre való felvétel feltételeként természet elleni fajtalanságra tett ajánlatot.

A KIKE székházban gyűlnek össze

A KIKE a helyi kulturális élet szervezését tűzte ki célul. Tankcsapda koncert, sepsiszentgyörgyi és nápolyi utazás, Szász Károly református püspök bronzszobrának avatása, világháborús szobor felújítása, bejgli fesztivál, újságkiadás. Ilyen programok szerepeltek például a 2001-es naptárban, de a helyi politikában is meghatározó szerepe volt az egyesületnek. A KIKE adta ki például a Rovás-Írás című újságot, amely a helyi közéletben a jobboldal lapjaként vált ismertté. "A választások óta az egyesület székházában gyűlnek össze a fideszes képviselők, hogy a testületi ülés pontjait megtárgyalják, és a városházán már csak szavazni kelljen róluk" - avatja be az Index olvasóit a helyi közélet rejtelmeibe Kurdi János.

A független képviselő azt is furcsának találja, hogy a kulturális egyesületet egy olyan ember vezeti, akinek legmagasabb iskolai végzettsége nyolc általános és egy biztonsági őri tanfolyam. Ennél is különösebb, hogy a közelmúltban a képviselőtestület elé került egy végül nem tárgyalt előterjesztés, amely azt indítványozta, hogy Malinák menedzselje az egész város kulturális intézményhálózatát. Az egyik városi kht. pedig az egyébként remek szervezőkézséggel megáldott fiatalembert városfejlesztési menedzserként alkalmazza.

Bődi Szabolcs polgármester kedden az Indexnek elmondta, hogy nem lát okot arra, hogy Malinákot hivatali tisztségéből felfüggesszék, hiszen a bíróság még nem hozott jogerős ítéletet egyik ügyben sem.

A Bács-Kiskun megyei rendőrségtől kapott információink szerint Malinák Árpádot előzetes letartóztatásba helyezték. A helyi képviselő, akit tavasszal a bíróság nem jogerősen két év három hónap letöltendő szabadságvesztésre és a közügyektől való eltiltásra ítélt, tagadja bűnösségét.