Régen nyugatról jött, most a semmiből jön a vihar

2005.08.25. 14:09
A hétvégén tetőzhet a Duna vízszintje, de áradás nem várható, legfeljebb a budapesti alsórakpartokat kell lezárni. A hét eleji esőzések után Deszken a hívők imádkoznak, az ateisták valamelyik pártot szidják, Csákánydoroszlón tizenöt ház van kitéve az ártérben a rendszeres árvizeknek. Magyarországon tizenhat embert telepítettek ki a víz miatt.

Ausztriában már tetőzik a Duna, az árhullám elérte Magyarországot is, tájékoztatta az Indexet Magyarics András, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság irányító törzsének ügyeletese. A töltések a nagy vizek elleni védekezésre is alkalmasak, árvízre nem kell számítani, a Duna felső szakaszán azonban harmadfokú készültséget kell hirdetni. (Jelenleg elsőfokú.)


A hét eleji, kaposvárihoz fogható árvíz nem lesz a fővárosban
Klikk a képre!

Budapesten három-négy nap múlva tetőzhet a folyó, valószínűleg elsőfokú készültséget kell hirdetni. Ez azt jelenti, hogy az alsórakpart pesti szakaszát valószínűleg, a budait szinte biztos le kell zárni. A Murán még mindig harmadfokú az árvízvédelmi készültség, de a folyó már apad, a víz az elmúlt napok nagy esőzése után sem lépett ki a medréből.

Maradnak a családok az ártérben

Nem úgy a Rába Csákánydoroszlónál. A Vörös patak és a folyó találkozásánál rendszeresek az árvizek, most is négy-öt házba ment be a víz. A kár két-tízmillió forint között lehet, a katasztrófavédelem szakemberei csütörtök délben mérik fel a károkat, tudtuk meg Császár Róbert jegyzőtől.

Az árvizek különben elkerülhetők lennének, ha ötven-hatvanmillió forintért valaki végre megépítené a gátat. Addig azonban folyamatos veszélynek van kitéve az ártéren álló tizenöt-tizenhat ház. Az önkormányzat mindenesetre építési tilalmat rendelt el a területen, de arról nincs szó, hogy elköltözteti az ott élő családokat.

A biztosítók "pozitívak"

Kedden délután két óra és fél három között olyan eső érte el a Szegedtől néhány kilométerre fekvő Deszket, amilyenre még a falu legidősebb, 95 éves polgára sem emlékszik. "Az Alföldön általában nyugat felől borul be az ég, esik egy kis zápor, aztán mindenki boldog, mert nagyobb lesz a kukoricacső - mondja Simicz József polgármester. - Most viszont hirtelen itt egy felhő, és vízben áll az egész falu, olyan, mint Velence."

A kárfelmérés folyamatban van, de már most biztos, hogy tízmilliós nagyságrendű a kár. A belvizet most is szivattyúzzák, de két nap alatt azért már sok vizet elnyelt a föld. Ingatlanokban, mezőgazdasági épületekben, kertészeti termékekben keletkeztek károk, de önkormányzati utakat is át kell vágni a védekezés érdekében. A biztosítók a polgármester szerint "pozitívan állnak" a történtekhez és természeti csapásnak tartják a semmiből jött vihart.

A rövid idő alatt, intenzíven leesett, nagy mennyiségű csapadékra nem lehetett felkészülni, Simicz József szerint csak egyet tehettek, amikor megjött a baj: "A hívők imádkoztak, az ateisták szidták valamelyik pártot" - mondta a polgármester.

Tizenhat ember kitelepítve

Az országban tizenhat embert kellett kitelepíteni otthonából az esőzés után. Kaposváron egy szuterénlakást öntött el a megáradt Kapos, az ott élő három ember elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott. Szikszón még a múlt hét közepén öntötte el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települést a megáradt Vadász patak, információink szerint tizenhárom ember még mindig szükséglakásban él.