Tagad a BMW-s belga

2004.02.19. 16:51
Befejeződött a kihallgatása annak a belga autósnak, aki a rendőrség szerint kedden több határon áttörve érkezett meg Magyarországra. Állítása szerint semmi ellenállásba nem ütközött, mikor átautózott a szlovák-magyar határon.
Kihallgatták azt a belga állampolgárt, akit hosszas keresés után fogott el szerdán délután a rendőrség. A BMW-s "ámokfutó" ellen a határőrség tett feljelentést a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt. A 72 órás őrizetben lévő férfi ellenvetéssel élt a gyanúsítás ellen, és tulajdonképp mindent tagadott - mondta el az Index érdeklődésére Kiss Imréné, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Zöld utat kapott?

A férfi saját verziója szerint semmiféle határáttörésről nem lehet beszélni. A magyar határhoz közeledve ugyanis eszébe jutott, hogy a cseh-szlovák határon elvették az útlevelét, ezért 40-50 km/órára csökkentette a kocsi sebességét, és így érkezett a határőr bódéjához. A férfi állítja: a határőr bent ült egyedül, zöld jelzést mutatott a lámpa, kocsisor nem volt, így akadály nélkül gurulhatott oda. Elmondta, hogy intett a határőrnek, majd mintegy fél percet várakozott, de mivel semmi nem történt, gázt adott és áthajtott a határon. A vallomásnak némileg ellentmond, hogy a lefoglalt autón több sérülés, roncsolódás is található.

A HavariaPress felvétele
A BMW helyszínelés közben a budapesti Korona szálló parkolójában
Fotó: HavariaPress

Ezután végig az M1-esen autózva érkezett Budapestre, ami üzleti okból egyébként is eredeti úticélja volt. A kihallgatók felvetésére, hogy miért nem a nála lévő személyi igazolvánnyal igazolta magát a határon, azt válaszolta, ez eszébe sem jutott, ugyanis tizenöt éve rendszeresen jár Magyarországra, és mindig az útlevelét kérték.

A tatai tankolásról annyit mondott, nem emlékszik, hogy Pozsonyon kívül máshol is megállt volna üzemanyagot vételezni. Az igaz ugyan, hogy megállt Tatán, de csak kávézott és sétált egyet - állítja a BMW-s.

Szembesítés

A rendőrség mára tervezte, hogy szembesítik a csaknem elgázolt határőrrel az "ámokfutót", az őrizetben lévő férfi azonban jelenleg kórházi kivizsgáláson van, mivel fájlalni kezdte a bordáit, így a rendőrorvosi vizsgálat miatt halasztják egyelőre bizonytalan időre a szembesítést.

A rendőrség közben belső vizsgálatot is elrendelt az üldözéses üggyel kapcsolatban - tette hozzá Kiss Imréné. Azt vizsgálják pontosan mikor és melyik rendőri szervhez érkezett a bejelentés, és ezt kinek illetve mikor továbbították. A férfi ugyanis úgy érkezett Budapestre, hogy a rendőrség az autópályán felállított ellenőrző és áteresztőpontok ellenére sem tudta elkapni.