Fertőző olasz beteg Magyarországon?

2003.03.22. 03:51
Az aradi repülőtér egészségügyi illetékesei pénteken megtiltották, hogy egy olasz állampolgár repülővel elutazzon Veronába, mivel feltételezték, hogy az illető atípusos tüdőgyulladásban szenved - írja szombati számában a Népszabadság. Az olasz nem volt hajlandó kórházba menni.
Egy 52 éves olasz férfit a reptéri orvosok nem engedtek a gépre, mert az Ázsiából indult betegség összes tünete mutatkozott rajta. Az olaszt kórházba akarták szállítani, de megtagadta, majd közölte, hogy semmiféle ázsiaival nem érintkezett, majd úgy döntött, hogy visszatér Magyarországra.

A román orvosok ebben nem akadályozhatták meg, mivel a Romániában életbe léptetett óvintézkedések nem rendelkeznek arról, hogy mi a teendő, ha egy atípusos tüdőgyulladás tüneteit mutató személy nem hajlandó kórházba menni.

Nem tájékoztattak a románok

Orodán Sándor határőrségi szóvivő a Népszabadságnak azt mondta, semmilyen tájékoztatást nem kaptak a román hatóságoktól, így az ügyről csak a hírügynökségi jelentésből értesültek. A szóvivő közölte, hogy felvilágosítást kértek a román társszervektől, de egyelőre nem érkezett válasz.

Az atípusos tüdőgyulladás súlyos légzési elégtelenséghez, sőt fulladásos halálhoz vezethet. A magyar határőrség orvosait ezért felkészítették arra, hogy ilyen kór gyanúja esetén mindenképpen intézkedjenek a beteg ellátása érdekében.

Az Egészségügyi Világszervezet március 14-én globális riadót rendelt el egy Távol-Keletről származó, gyorsan terjedő tüdőgyulladás miatt. A tipikustól eltérő, komoly esetekkel Kínában, Hong Kong-ban és Vietnámban találkoztak. A kórokozó könnyen terjed: Hanoiban egyetlen beteg húsz kórházi alkalmazottat fertőzött meg. A betegség halálos kimenetelű is lehet, Kínában 305 esetből 5 végződött halállal.