Bebetonozta áldozatát - első fokon életfogytiglan

2003.06.11. 15:49
Első fokon életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott az a férfi, aki az ítélet szerint 1997-ben két tettestársával megölte és bebetonozta egy gödörbe áldozatát Tápióbicskén. A tettesek megbízásból végeztek áldozatukkal, de azt nem sikerült kideríteni, hogy a megbízást ki adta.
Az ítélet szerint három férfi 1997. augusztus 21-én este, nagytarcsai lakásán megtámadta a sértettet, aki kevéssel azelőtt szabadult öt és fél éves börtönbüntetéséből. Leütötték, majd berakták a kocsijukba, és a másodrendű vádlott tápióbicskei lakására vitték. Itt végül megfojtották, és bebetonozták egy gödörbe.

A megbízó megúszta

A vád szerint a három férfi megbízásból végezte ki az áldozatot, akinek ezután megkapták a BMW-jét, ékszereit, valamint egymillió forint készpénzt. Azt azonban nem sikerült kideríteni, hogy a megbízást vajon a sértett élettársa, annak barátja, vagy más adta.

Az elsőrendű vádlott egyáltalán nem tett vallomást, társai meglehetősen ellentmondásos vallomásokat tettek. Az ügyben négy védett tanú is szerepelt, közülük ketten azonban csak írásban voltak hajlandók vallomást tenni; egyikük ráadásul vallomása óta el is tűnt a nyomozók szeme elől.

Az elsőrendű vádlott egyébként a tárgyalásvezető bíró személye ellen is elfogultsági indítványt nyújtott be. Az ügy tárgyalása várhatóan a táblabíróságon folytatódik.

Fellebbeztek

A férfit, két társával együtt előre kitervelt, nyereségvágyból elkövetett emberölés miatt ítélték el. A bíróság döntése alapján az elsőrendű vádlott legkorábban 22 év múlva szabadulhatna. Az ítélet azonban még nem jogerős, a négy éve előzetes letartóztatásban lévő vádlottak fellebbeztek.

A Fővárosi Bíróság szerdán meghozott ítélete bűnösnek mondta ki a vádlott két társát is, egyikük tizenhárom év és nyolc hónap, másikuk kerek tizenhárom év fegyházbüntetést kapott. Mindegyiküket - tíz, illetve nyolc évre - eltiltották a közügyektől is.