Szorul a H5N1-hurok hazánk körül

2006.02.14. 16:57
Lassan körbezárja Magyarországot a madárinfluenza. Szlovénia és Horvátország, Románia és Ukrajna után Ausztriában is megjelent a vírus. Amíg csak a madarak betegszenek meg a vírustól, addig az ÁNTSZ nem tesz különösebb lépéseket. A hazai oltóanyag tesztelése még nem fejeződött be. Kedden késő délután a Duna parton elpuszult vadkacsatetemre leltek.

Az első vizsgálatok szerint Ausztriát is elérte a madárinfluenza: 70 százalékos valószínűséggel H5N1 vírussal fertőzöttek azok a madártetemek, amelyeket Graz mellett, a mellachi erőmű közelében találtak - jelentette be kedden Bécsben az egészségügyi minisztérium.

A minisztérium a két hattyú teteméből vett mintákat elküldte kiegészítő vizsgálatokra az unió weybridge-i laboratóriumába. A stájerországi Mellach térségében 30 napra védzónát alakítanak ki, hogy megakadályozzák a fertőzés elterjedését. Az övezetben azonnali hatállyal megtiltották az élő baromfi, a baromfihús, a tojás és az egyéb baromfitermékek kereskedelmét. A további z egészségügyi miniszter a nap folyamán sajtótájékoztatón jelenti be a madárinfluenza elleni osztrák lépéseket.

Az ÁNTSZ terv szerint vár

Még nem fejeződött be a magyar vakcina tesztelése, az oltóanyagot vizsgáló szakértők megvárják, míg mind a száz önkéntes vérvételi eredményei megérkeznek, mondta el az Indexnek Ritoók Emese, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szóvivője. Ha a nyár végén beoltott csoport tagjainak vérében kellő mennyiségben mutatható ki az ellenanyag, az oltóanyag hatásosnak bizonyult. Ekkor megkezdődik a szükséges dokumentációk összeállítása, amit a törzskönyvezési eljárás követ majd, és csak azután lehet piacra dobni a készítményt, illetve a megrendelők igényeit kielégíteni. Elhullott vadkacsát találtak kedden a fővárosban a pesti Duna-parton, de a földművelésügyi tárca szerint a tetem nem tartalmaz emberre is veszélyes H5N1 vírust.


A hattyúkkal csak a baj van

Bármennyire is közeledik hazánkhoz a kór, amíg csak a madarak betegszenek meg a madárinfluenza vírusától, addig az ÁNTSZ nem tesz különösebb intézkedéseket. Amint hazánkban is megbetegszik valaki - azaz megfertőződik az emberre is veszélyes H5N1 vírustörzzsel - akkor az ÁNTSZ is megteszi a WHO által előírt lépéseket.

Ez lesz majd a "Pandémiás riasztás időszaka", a WHO szerinti harmadik fázis, amikor "az állati influenzavírus altípus emberi fertőzéseket okoz, de a vírus emberről emberre nem terjed, legfeljebb nagyon ritkán, közeli érintkezés révén". Ekkor az állategészségügyi hatóságokkal együttműködő ÁNTSZ feladata a szárnyastelepeken előforduló influenzaszerű betegségek megjelenésének figyelése, az ott dolgozók védekezésének segítése lesz - ez derül ki a 2005 októberében kiadott Nemzeti Influenza Pandémiás Tervből.

Oroszországban is emberkísérletekbe kezdenek

Április végén önkéntesek bevonásával megkezdik Oroszországban az első emberkísérleteket a madárinfluenza elleni védőoltásokkal - jelentette be kedden az országos tisztifőorvos. Gennagyij Onyiscsenko elmondta, hogy áprilisban 80-100 adag szérum készül a madárinfluenza H5N1-es vírustörzsének Kínában kimutatott alfajából. A vakcina beadását követő öt hétben a szakértők azt követik figyelemmel, hogy az emberi immunrendszer miképpen reagál a védőoltásra. Az emberek védelmére készített szérumot egy Kínában 2004-ben megbetegedett embernél kimutatott vírustörzs alapján állítják elő.


Fenyegetett állatok

Az orosz tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy hétfőn elkészült a madárinfluenza elleni védőoltás kifejezetten szárnyasok védelmére kifejlesztett változata. Egy adag ára két rubel (50 forint) körül lesz. Szerinte szövetségi, illetve önkormányzati szinten meg kell találni a forrásokat a védőoltások fedezetére. Oroszországban egyébként két héten belül megkezdődik a vándormadarak vonulása az ország déli része felé, amire a helyi hatóságoknak is fel kell készülniük - mondta Gennagyij Onyiscsenko, aki szerint az orosz orvosok megbirkóznak majd a madárinfluenza vírusával.

Iránban is kimutatták a H5N1 vírust

Az iráni állategészségügyi hatóságok kedden bejelentették, hogy hattyúkban megtalálták az emberre is veszélyes H5N1 madárinfluenza-vírust az iszlám köztársaság területén. "Nemzetközi laboratóriumi vizsgálatok eredményei megerősítették, hogy hattyúk madárinfluenzában pusztultak el" - olvasható a kiadott közleményben. Összesen 135 szárnyas tetemére bukkantak a Kaszpi-tenger iráni partvidékén. A hattyúk az Anzali mocsárvidéken múltak ki.