Hatástalanították a féltonnás világháborús bombát

2008.07.16. 15:31
Újabb nagyméretű világháborús bomba miatt kellett embereket kitelepíteni Budapesten. Az amerikai bomba célpontja az Angyalföld és Zugló határán húzódó vasútvonal lehetett.

Este 10 órakor hatástalanították azt a második világháborús, féltonnás bombát, amely miatt 10 ezer embert kellett kitelepíteni a főváros XIII. kerületéből. Hajdú Gábor tűzszerészparancsnok az Indexnek elmondta, este 11 körül elvitték a bombatestet a központi gyűjtőbe és később felrobbantják.

A hatástalanítás rendkívül veszélyes volt, mert az amerikai, GP típusú 500 kilogrammos robbanóeszköz orrgyújtó szerkezete megsérült, emellett a gyújtószerkezet és környéke, valamint a bombatest is erősen berozsdásodott - mondta az ezredes az MTI-nek. A tűzszerészparancsnok közölte, hogy csak a bomba hatástalanításán négy tűzszerész dolgozott, míg munkájukat további tíz tűzszerész segítette. Hajdú Gábor közölte: a zárást este 11 órára feloldották.

Pusztító erejű bomba

Ötszáz méteres körzetben minden "megmozdított" volna az Angyalföldön talált amerikai bomba, ha felrobban - mondta az MTI-nek egy mestertűzszerész. A neve elhallgatását kérő tűzszerész, aki maga is több hasonló bomba hatástalanításában vett részt, közölte: a GP-1000-es amerikai rombolóbomba attól igazán veszélyes, hogy két gyújtószerkezete is van.

A bomba egy mindkét végén csapott, vastag falú tartályra emlékeztet. Az orr- és a fenékrészben egy-egy gyújtószerkezet található. Az orr-részben úgynevezett pillanat-gyújtószerkezet van, amely a bomba becsapódása után néhány századmásodperccel robbant. A fenékrészen egy úgynevezett hosszú késleltető gyújtószerkezet van, amely a bomba földbe csapódását követő fél másodpercen belül robban, amikor a szerkezet már 4-5 méter mélyen van a földben.

A bombák hatásával kapcsolatban a tűzszerészek megkülönböztetik a rombolóhatást és a repeszhatást. Az amerikai bomba rombolóhatása - amit a robbanóanyag okoz - akkora, hogy 500 méteres körzetben mindent képes megmozgatni. A bomba nem közvetlenül a házat rombolja le, hanem robbanásával megrázza a házak alapját, ami miatt az épületek összedőlnek, leborulnak. A repeszhatás azt jelenti, hogy a bomba darabjai egy kilométeres körzetben szétszóródnak.

A szerkezet elszállítása után a lakók visszatérhettek otthonaikba. A rendőrség, a polgárőrség és a mentők segítségével még az éjszaka folyamán mindenki visszaköltözhetett. Ennek gyors lebonyolítása érdekében a BKV két autóbuszt is rendelkezésre bocsátott.

A XIII. kerületi Tatai út és Tahi utca sarkán lévő autójavító udvarán, egy szervizakna ásása közben egy 500 kilogrammos második világháborús amerikai bombát találtak a munkások szerdán kora délután.

Sérült gyújtószerkezetet tartalmazott a robbanóeszköz. A helyszíni tűzszerészparancsnok elmondta: a bombáról az úgynevezett fargyújtó szerkezet hiányzott, elképzelhető, hogy letört, az orrgyújtó szerkezetet pedig nem látták, mert a bomba feje a földbe fúródott.

A repeszromboló bomba ráadásul egy gázvezeték közelében volt. A Fővárosi Gázművek szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a bomba egy hat bar nyomású vezeték mellett feküdt egy gödörben.

A tűzszerészek nem kérték, hogy szakaszolják le a vezetéket, így a szolgáltatás zavartalan volt a környéken. Arra még soha nem volt példa, hogy egy világháborús bomba miatt a gázműveknek korlátoznia kellett volna a szolgáltatást.

Akadályozták a lakások kiürítését végző rendőrök munkáját, ezért két embert előállítottak szerdán este a XIII. kerületből - számolt be a Független Hírügynökség. A férfi és a nő hangoskodtak, az utcán randalíroztak.

Képek a helyszínről

A környéken lakókat hozzávetőlegesen egy kilométeres sugarú körben kellett kitelepíteni (az alábbi térkép a körülbelüli területet mutatja, a kitelepítés főként a környéken lévő lakótelepet, társasházakat, műhelyeket, boltokat érinti). A tűzszerészek, mentők, rendőrök a helyszín végezték dolgukat, fél öt körül a polgárőrök és a rendőrök megkezdték a környék utcáinak lezárást és a környéken lakók kitelepítését. A kitelepítés kezdetén meglehetősen nagy volt a káosz a környéken, sokan voltak még az utcákon, hiába kérték a rendőrök hangosbeszélőn őket, hogy hagyják el a területet. A kitelepítést egyébként körülbelül száz rendőr és polgárőr végezte közösen, kettesével próbálták végigjárni minden házat. Az MTI szerint öt-tízezer embert érinthetett a kényszerű esti program.

Tájékoztatást kért a miniszterelnök az Angyalföldön talált amerikai világháborús bomba miatti tömeges kitelepítésről. Daróczi Dávid kormányszóvivő közölte: Gyurcsány Ferenc folyamatos jelentést kért a kitelepítés miatt a mentési munkálatok parancsnokától.

Személyesen tájékozódott az Angyalföldön talált második világháborús bomba miatti tömeges kitelepítésről, valamint a szerkezet hatástalanításának körülményeiről a honvédelmi miniszter. A honvédelmi miniszter szerint nem volt kockázatmentes az Angyalföldön talált második világháborús bomba szétszerelése.

A katasztrófavédelem a nem messze lévő, Fiastyúk utcai iskolában, valamint a Vasas pályán és a Nővér utcában lévő Németh László Gimnáziumban alakított ki bázist, ahova a kitelepített lakók mehettek. A felállított sátrakban ételt és italt is kaptak.

Az amerikaiak nagy valószínűséggel a közeli vasútvonalakat bombázták. A szerviztulajdonosnak még az édesapja mesélte: a második világháborúban valóságos szőnyegbombázás volt ebben a térségben, a bombákat összeláncolva dobálták le. A környéken egyébként van egy nagyobb gázpalacktelep, ahol ezer gázpalackot tárolnak.

A környéken nagy volt a dugó, a Lehel úton a Béke tértől kifelé például végig állt a kocsisor, a forgalom alig haladt.

Május közepén két nap alatt két nagy légibombát találtak egy dél-budai építkezésen, Budapesten. A rendőrségnek két kilométer átmérőjű körben kellett lezárni a közvetlenül veszélyeztetett területeket, a főváros déli része megbénult. Részletek>>>