Tizenhatezer embert érint a kitelepítés

2008.07.29. 08:23
Kedden reggel kezdődik a lakosság kiürítése Budapest IX. kerületének abban a körzetében, ahol előző nap egy kéttonnás második világháborús bombát találtak egy régi malomépület bontásakor. A terület várhatóan késő estig le lesz zárva. Tömegközlekedés 11 óráig lesz.

A kiürítésre váró körzetben mintegy 16 ezer embernek van bejelentett lakcíme, közel kétezer ember 60 éven felüli. Egy kilométeres körzetben minden utat lezárnak, a lakosságot kitelepítik.

Ügyeleti telefonszám

A kiürítéssel kapcsolatban a 217-0763, és a 217-1609 ügyfélszolgálati telefonszámokon lehet bővebb felvilágosítást kapni.

Az akcióban mintegy 500 rendőr, polgárőr, katasztrófavédelmi szakember vesz részt. Csehné Lődi Anikó, a védelmi iroda vezetője arra kérte a lakosokat, hogy a kiürítést előtt pénzt, igazolványt és gyógyszereket vegyenek magukhoz.

Helyszíni információink szerint a bomba embermagasságú, és farokkal lefelé fúródott a földbe. Méretei alapján valóban egy 4000 fontos rombolóbomba lehet. Mivel csak a gömb alakú feje látszik ki, nem tudni, milyen állapotban van a gyújtószerkezet.

A kitelepítés a Ferenc körút Boráros tér felöli oldala - Tűzoltó utca - Fehérholló utca - Könyves Kálmán körút - Koppány utca - Kvassay út bevezető szakasza - Lágymányosi híd budai hídfő - Egyetemi Központ első épületsora és a Boráros tér által körülhatárolt területen lakókat érinti majd.


Nagyításhoz klikk ide!

A közlekedési korlátozás az Illatos út - Soroksári út - Boráros tér - Ferenc körút - Üllői út által körülhatárolt területet érinti úgy, hogy a Petőfi híd, a Ferenc körút, az Üllői út és az Illatos út mindkét irányból igénybe vehető.

A zárás a Ferenc körutat és a Petőfi hidat nem érinti, de a hídlejáróknál nem lehet majd lekanyarodni. A zárás az Illatos út - Soroksári útig tart, Csepelről a Kvassay utat teljesen lezárják, a Belváros felé nem lehet majd közlekedni. Tömegközlekedés 11 óráig lesz a lezárt területen annak érdekében, hogy az emberek biztonságban elhagyhassák ezt a részt.

A bombától egy kilométeres körzetbe eső kórházakat, így a Szent László és a Szent István kórházat, valamint a kardiológiai intézetet értesítették, de a kiürítés a kórházi épületeket nem érinti. Ugyanakkor a Mester utcában lévő rendelő kedden nem fogad beteget, zárva lesz. Arra kérték a kórházak vezetését, ha súlyos beteg érkezik hozzájuk, fogadják, de a nagyobb műtéteket lehetőleg halasszák el.

A Telepy utca 17. és a Bakáts tér 12. szám alatt található két általános iskolában befogadó helyeket alakítottak ki, ahol 200-200 ágyat helyeznek el. A polgári védelem emberei reggel 8 órára kiszállították az ágyakat és a takarókat, valamint ásványvizet is adnak az oda betérőknek. A befogadó helyeken, az orvosok mellett, pszichológusok is vannak, hogy szükség esetén segítséget tudjanak nyújtani.

A járóképtelen fekvő betegeket a mentők egy napra kórházba szállítják otthonukból, erre a célra 200 ágyat biztosítanak. A mentőszolgálat tíz autója segít a betegek szállításában.

Képek a helyszínről

A Haller-utcai APEH-központban megtudtuk, hogy a mai napi határidejű ügyintézésekre érkező ügyfeleket holnap várják. A Haller utcai kapitányság előtt néha civilek érdeklődnek: egy kék otthonkás idős hölgyet a férje és a fia küldték le, mert nem hitték el neki, hogy el kell hagyniuk a lakást.

Egy liftszerelő azt kérdezte a kapuőrtől: "csutkára kiürítitek?" Szerette volna meggyőzni a hatóságot, hogy nem maradhat-e, ha csak befészkeli magát egy liftaknába, és onnan ki sem mozdul.

A fővárosi közlekedési társaság biztosítja a lakosság zavartalan kiköltöztetését és külön buszokat is biztosítanak majd. A szakember véleménye szerint szakszerű tervezéssel el tudják kerülni, hogy káosz alakuljon ki a főváros tömegközlekedésében.

A BKV fődiszpécserének előzetes tájékoztatása szerint a járatmódosítások, -kimaradások a csepeli és a ráckevei HÉV-et fogják érinteni. Emellett előreláthatólag változik az 1, 2, 24, 30, 30A jelzésu villamosok menetrendje is. A buszok közül a bomba várhatóan a 2-es villamospótlót, a 12-est, 23-ast, a 23 gyorsbuszt, az 54-est, 55-öst, a Ferencbuszt, és a 103-ast érinti. A 81-es és 179 -es buszok a hatóság döntése alapján közlekedhetnek majd.

A tűzszerészek tájékoztatása szerint a reggel kilenc órakor kezdődő területzárás várhatóan késő estig tart. Amennyiben a robbanószerkezetet hatástalanítják és a területet hamarabb megnyitják, a sajtón keresztül értesítik a lakosságot.