Busztragédia Balatonszentgyörgynél: 19 áldozat

2002.07.01. 12:02
Tizenkilencen meghaltak, harmincketten pedig megsebesültek abban a busztragédiában, amely hétfőn hajnalban történt Balatonszentgyörgynél. A lengyel rendszámú busz áthajtott egy körforgalmon, ahol bal kerekei a padkára futottak, amitől a jármű felborult. A busz ezután a tetején csúszva egy árokban állt meg.
Fotó: HavariaPress

Tizenkilencen vesztették életüket hétfő hajnalban a Balatonszentgyörgy és Balatonkeresztúr között történt autóbusz-szerencsétlenségben, az áldozatok között van két gyermek is. A sebesültek száma harminckettő. Őket a környező kórházakba szállították. A jármű utasai egy horvátországi katolikus kegyhelyre tartottak. A HavariaPress úgy tudja, hogy a busz az ugyancsak vallási kegyhelynek számító Stoczek településről indult a hívőkkel a horvátországi zarándokútra.

Az áldozatok közül nyolcat már azonosítottak - jelentette az MTI. A sérülteket négy különböző kórházban ápolják.

Vas Ferenc őrnagy, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a lengyel rendszámú autóbusz a két balatoni település között, a 7-es és a 76-os főút úgynevezett holládi körforgalmi kereszteződésénél borult fel. A buszon ötvenegyen utaztak.

Útzár az 5-ös főúton
  
Három kamion ütközött össze az 5-ös főútvonalon Kecskemét és Kiskunfélegyháza között hétfőn reggel. Az első jelentések szerint egy súlyos sérültje van a balesetnek. Az 5-ös főút ezen szakaszát a mentés és a helyszínelés idejére teljes szélességben lezárták. A HavariaPress úgy tudja: a szerencsétlenséget az okozta, hogy egy Kiskunfélegyházáról Kecskemétre tartó magyar kamion sofőrje valószínűleg elaludt a volánnál és belerohant az előtte lassító lengyel, illetve román járművekbe.

A jármű Nagykanizsa felé tartott, amikor hajnali fél kettő tájban baloldali kereke a körforgalmi út padkájának ütközött. Ezt követően megperdült, majd az utat szegélyező árkon is átcsúszva fejtetőre állt. A tűzoltóság és az országos katasztrófavédelem munkatársai végzik majd a busz kiemelését. A rendőrség szakemberei - élükön Kustra József ezredessel, Somogy megye rendőrfőkapitányával - a helyszínen megkezdték a vizsgálatot.

A busz gyorsan hajtott be a körforgalomba, amely előtt sebeséggkorlátozó táblák és útburkoltai jelek figyelmeztetnek a veszélyre. A jármű vezetőjét a mentők a nagyatádi kórház intenzív osztályára szállították - tudta meg az MTI hétfő reggel az Országos Mentőszolgálat ügyeletén. Az intenzív osztályon kapott felvilágosítás szerint a súlyosan sérült férfi állapota stabilizálódott, s reggel 8 óra után készítették elő egy délelőtti műtétre.

Nyolcvannal mehetett a busz

Körforgalomhoz való érkezéskor semmilyen járművel nem lehet következmények nélkül ilyen nagy sebességgel érkezni, miként ezt a buszvezető tette - jegyezte meg az országos főkapitány.A helyszínen dolgozó közlekedési szakemberek szerint az 51 utast szállító lengyel turistabusz közel 80 kilométeres sebességgel érkezett a körforgalomba.

A sofőr nem aludt

A vizsgálatok szerint nem azért következett be a baleset, mert a sofőr elaludt: a jármű tahográfja azt mutatta, hogy fél órával a baleset előtt váltotta egymást a két buszvezető.

A helyszínre sietett belügyminiszter, Lamperth Mónika rövid sajtónyilatkozatában mély részvétét fejezte ki, és hangsúlyozta: a kórházak, valamint az illetékes szervek minden lehetségest megtesznek a sérültek megfelelő ellátásáért.

Folyamatos a kapcsolat a lengyel követséggel

Fotó: HavariaPress

Az elhunytak mielőbbi azonosítása érdekében a magyar hatóságok folyamatos kapcsolatban állnak a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségével. Ezt Salgó László országos rendőrfőkapitány is megerősítette. Hozzátette, hogy már röviddel a baleset után hajnali két óra tájban tájékoztatták a történtekről a nagykövetséget.

Különgépel fogják hazaszállítani a balatonszentgyörgyi busztragédia szállítható állapotban lévő túlélőit - tudta meg az Index a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének sajtóattaséjától. Tájékoztatása szerint valamennyi nagyobb párt felajánlotta a segítségét, jelentkeztek a Miniszterelnöki Hivatalból és a Köztársasági Elnöki Hivatalból is. Jelezte, egyelőre a legfontosabb dolog a sérültek ellátása, ápolása. Köszönetét fejezte ki a kórházak munkatársainak, akik a követség konzuljának tájékoztatása szerint mindent elkövetnek a sérültek mielőbbi felépüléséért.

Kórházak, sérültek

Ketten a nagyatádi kórházban vannak - hangzott el az InfoRádióban, a kórház illetékese szerint egy férfi és egy nő fekszik náluk, mindketten túl vannak az életveszélyen, de hosszabb kezelésre szorulnak. Nyelvi nehézségek okán az egészségügyi intézményben még nem tudtak részleteket közölni a tragédiáról.

Benedek György, a keszthelyi kórház osztályvezető főorvosa arról adott tájékoztatást a hírrádiónak, hogy intézményükbe tíz sebesültet szállítottak. Közülük öten súlyosan, öten pedig könnyebben sérültek meg. A sebesültek közül ketten az intenzív osztályon fekszenek, a sérültek többségének végtagtörése, koponya-, illetve gerincsérülése van. Két sebesültet meg kell operálni. A keszthelyi kórházban ápolják azt a lengyel katolikus papot is, aki az utaztást szervezte.

A zalaegerszegi kórházba öt sérültet szállítottak, közülük ketten teljesen jól vannak, csak azért maradtak a kórházban, mert nem volt hová menniük. Egy súlyos sérültet ápolnak Zalaegerszegen, ketten pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek - nyilatkozta az InfoRádiónak a kórház illetékese.

Rétságon is lengyel volt a sofőr

Tavaly novemberben Rétságon okozott tragédiát egy lengyel kamion: a jármű belerohant egy a megállóban várakozó buszba. Akkor öten vesztették életüket és tizenketten sérültek meg. A rétsági balesetet okozó lengyel kamion sofőrjét őrizetbe vették. A sofőr több közlekedési szabályt is megszegett, a megengedettnél gyorsabban hajtott, és a gyalogos átkelőhelynél lévő figyelmeztető lámpát is figyelmen kívül hagyta.

Egy hét mérlege: 378 sérült az utakon
  
Az elmúlt héten hazánk közútjain 378 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt. A bekövetkezett balesetekből 22 volt halálos kimenetelű, melynek során 29 személy vesztette életét. A balesetekből 136 volt súlyos, illetve 220 esemény volt könnyű sérüléssel járó. Az adatok vizsgálatát követően megállapítható, hogy jellemző baleseti ok volt a nem az út-, és látási viszonyoknak megfelelő járművezetés, a vasúti átjáró tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása, valamint a figyelmetlen vezetés.