'Valami történt' a pilótafülkében

2005.08.16. 15:23
Egyre valószínűbb, hogy az utasok többsége életben volt, amikor vasárnap Görögországban a földbe csapódott a Helios légitársaság Boeing 737-300-as gépe. Kiderült, hogy kamu volt a lezuhant ciprusi gépről küldött búcsúüzenet, amelynek szerzője azt állította, hogy a pilóta megfagyott. A ciprusi társaság gépei mától újra repülnek.

A ciprusi rendőrség a Helios légitársaság irodáiban tartott házkutatást egy nappal azután, hogy 121 ember halt meg egy légi szerencsétlenségben. A hatóságok, a BBC beszámolója szerint, a vizsgálat szempontjából hasznos dokumentumokat kerestek. A Helios légitársaság képviselői azt állítják, hogy ők teljesen együttműködnek a vizsgálatot végző hatóságokkal.

Helios-történelem
#alt#
1999-ben alapítják az első független ciprusi légitársaságot, a Heliost.

2000-ben indulnak az első bérelt járatok.

2001-ben indul az első menetrendszerinti járat.

Jelenleg az Egyesült Királyságba, Strasbourgba, Szófiába, Athénba, Dublinba, Varsóba és Prágába repül a Helios négy üzemben lévő Boeing 737-ese.
A ciprusi légitársaság Boeing 737-300-as gépe vasárnap, fedélzetén száztizenöt utassal és hatfős személyzettel, a földbe csapódás előtt két órán át körözött úgy a levegőben, hogy a pilóták már nem voltak eszméletüknél. A gép Larnacából tartott Athén érintésével Prágába, a szerencsétlenség a görögországi leszállás előtt történt. Az utasok ciprusi, görög és német állampolgárok voltak.

Tudósítás a szerencsétlenségről>>>

Az eddigi boncolások, amelyeket eddig 26 holttesten végeztek el, kimutatták, hogy sokan életben voltak a ciprusi gépen egészen a földbe csapódás pillanatáig; a becsapódás pillanatában ugyanis még működött a szívük és a tüdejük. Azt azonban nem lehetett megállapítani, hogy eszméletükön voltak-e. Vagyis nem igaz, hogy az utasok még a gép fedélzetén megfulladtak és megfagytak. A Helios Varsóból Larnacába tartó járatának utasai nemrég arra panaszkodtak, hogy a gép felszállásánál légzési problémákkal küszködtek.

#alt#
Gyászoló hozzátartozók hétfőn este Athénban (Fotó: EPA)

Nem tagadták meg a szolgálatot

A légitársaság járatai kedden elindulnak. A Népszabadság beszélt a Helios magyar származású utaskísérőjével, aki elmondta, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem szolgálatmegtagadás, hanem a személyzet lelki traumája miatt nem szállt fel hétfőn a szófiai járatuk.

Kamu volt az sms

"Fázunk. A pilóta kék(re fagyott). Meg fogunk halni. Viszlát" - a Helios-gép katasztrófája után a sajtóban megjelent sms-ről kiderült, hogy azt nem az egyik áldozat küldte a zuhanás előtt. A görög rendőrség letartóztatott egy férfit, aki azt állította, hogy unokatestvérétől kapta az üzenetet.

Olvasson a kamuüzenetről>>>

Hiba a pilótafülkében

Megmenekülhettek volna a Helios légitársaság prágai járatának utasai, ha a kabinnyomás csökkenése miatt lezuhant gép pilótái időben megkezdhették volna a vészsüllyedést, hiszen háromezer méteres magasságban már elég lett volna az oxigén, és nem lett volna dermesztő hőmérséklet sem. Az, hogy elsőként a pilóták vesztették eszméletüket, arra utal, a hiba a pilótafülkében keletkezhetett.

Miért? - szakértő az Indexnek>>>

Ukrajna átvizsgálja a Boeing-737-eseit

Az ukrán közlekedési minisztérium elrendelte az ország légi közlekedési vállalatai által használt összes Boeing-737-es utasszállító repülőgép sürgős, rendkívüli átvizsgálását. A minisztérium sajtószolgálatának közleménye szerint az intézkedés összefügg a ciprusi gép vasárnapi szerencsétlenségével. Nemcsak azzal azonban, hanem egy ukrán utasszállító gép hasonló, de szerencsésen végződött esetével is. Az AeroSvit ukrán légitársaság Kijev-Kairó járaton közlekedő Boeing-737-ese augusztus 8-án kénytelen volt visszafordulni kiindulási helyére, mert a légnyomás hirtelen csökkenését tapasztalták a légi jármű utasterében.