Nem félnek a karanténban

2006.02.15. 22:03
Nem okozott felfordulást a csátaljaiak nyugodt életében a madárinfluenza kitörése. A helyiek a tévéből értesültek a hírről, a járványról nem is tudnak sokat. Nagybaracskán egy aggódó már le akarta vágni a csirkéit, de a polgármester megnyugtatta, hogy nem muszáj. Jelentés a karanténból.

"Védőkörzeti zárlat madárinfluenza miatt" - fogad a tábla Csátalján. Pániknak ennek ellenére nincs nyoma. A kocsmában tucatnyian csocsóznak, láthatóan nem félnek. Igaz, nem is sokat tudnak a madárinfluenzáról. Szerdáig arról se hallottak, hogy hattyúk pusztulnak tömegével a környéken, a hírről csak a médiából értesültek.

"A többiek mondták, hogy benne volt a hírekben" - mondja egy helyi, akinek még nem sikerült tájékoztató szórólapot szerznie. A helyi védelmi bizottság ugyanis ezt a módszert választotta a lakosság felvilágosítására, de nehéz bejutni az orvosi rendelőbe, ahol osztják.

"Egy ember hívott, hogy most akkor le kell-e vágni a csirkéket" - mondja Király Sándor, a szomszédos Nagybaracska polgármestere. Az érdeklődőt megnyugtatta, hogy le lehet vágni a csirkét, de nem muszáj. A faluban hatszáz háznál tartanak csirkét, úgy tíz-tizenötöt udvaronként. A falu határában egy baromfitelep is van, ott két-háromezer tyúkot nevelnek.

Az első rendőrkordon tizenhét kilométerre fogad Csátaljától. A rendőrök minden autót leintenek, élő állat iránt érdeklődnek. Megnyugtatnak, hogy eddig hozzám hasonlóan senki sem próbált meg csirkét csempészni a karanténba. A folyamat még kétszer ismétlődik a megérkezésig.

Csátalja és Nagybaracska köré szerdán tizenhat órakor vontak karantént, mert három, a környéken elhullott hattyú tetemében a madárinfluenza H5 vírustörzséhez tartozó kórokozót találtak. A környéken negyvennégy hattyú pusztult el február 1-e óta.

A helyi védelmi bizottság csütörtöki ülésére a megyei válságstáb mellett Hatala József rendőr-vezérőrnagy, az Országos rendőr-főkapitányság közbiztonsági főigazgatója és több rendőrkapitány is lelátogat. A levegőben egy miniszteri/miniszterelnöki vizit szaga is benne van. De a helyieket ez sem izgatja. Többségük már nyugovóra tért, akik meg a kocsmában mulatnak, nem sokat tudnak. Csütörtökön visszatérek.


Nagybaracska és Csátalja (Térkép: lazarus.elte.hu)