Fegyvercsempészettel gyanúsított Energol-szereplők

2005.02.07. 17:50
Őrizetbe vette a Nemzeti Nyomozó Iroda a kilencvenes évek olajügyeivel kapcsolatba hozható Csüllög Zsigmondot, Ferencsik Attilát és egy társukat, akiket bűnszövetségben elkövetett fegyvercsempészet gyanúja miatt fogtak el hétfőn reggel egy összehangolt akcióban.

Bűnszövetségben elkövetett fegyvercsempészet gyanúja miatt fogták el és vették őrizetbe a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNyI) rendőrei Csüllög Zsigmondot, Ferencsik Attilát és társukat Sz. Zoltánt. A NNyI bűnügyi főosztályának nyomozói őrizetbe vételük mellet indított eljárást az Aradi utcai központba vitt férfiak ellen.

F. Attilát Budapest IX. kerületében, Cs. Zsigmondot a II. kerületben, Sz. Zoltánt, aki közreműködött a fegyverek Magyarországra csempészésében, 2005. február 7-én a Fejér megyei Száron fogták el a nyomozók egy összehangolt akcióban, tudta meg az Index Horváczy Emesétől, a NNyI sajtóreferensétől. Az elfogott három férfi kihallgatása folyamatosan zajlik.

Fegyvercsempészet

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint Ferencsik Attila és Csüllög Zsigmond 2004. július végén, majd augusztus 4-én hozatott be engedély nélkül különböző éles lőfegyvereket és lőszereket Szerbiából Magyarországra.

Az ügy előzményeként említi az NNyI délután kiadott hivatalos közleménye, hogy 2004. augusztus 4-én egy kecskeméti benzinkútnál egy Skoda Fábiból a behozott lőfegyverek és lőszerek egy részét lefoglalták. Akkor fegyvercsempészet bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt több személlyel szemben indult büntetőeljárás.

A Nemzeti Nyomozó Iroda előterjesztést tett a gyanúsítottak előzetes letartóztatásba vételére.

Conti Car és Energol

Csüllög Zsigmond, a Conti Car autókereskedelmi vállakozás egyik tulajdonosa és Ferencsik Attila, az 1996-ban olajügyeiről elhíresült Energol Rt. igazgatója a kilencvenes évek második felében az olajügyek szereplői voltak, gyanús üzleteikről sokat cikkeztek az akkori lapok. A két céget egyaránt az olajkereskedelemmel kapcsolatos milliárdos adócsalásokkal hozták össszefüggésbe, a rendőrség egy idő után össze is kapcsolta a két cég elleni nyomozást. Csüllög neve legutóbb 1999-ben szerepelt a rendőrségi hírekben, akkor nem sokkal azután hogy kiszabadult az előzetes letartóztatásból, csőbombás merényletet kíséreltek meg ellene.