Börtönbe kerülhetnek a csoportos erőszakkal vádolt focisták

2005.09.07. 17:42
Öt éve húzódó ügy végére kerülhet pont, ha a másodfokú bíróság jövő héten ítéletet hirdet a teremlabdarúgó-válogatott nemi erőszakkal vádolt két tagja és vádlott-társuk perében. A védelem szerint az első fokú bíróság tulajdonképpen előbb eldöntötte, hogy a vádlottak bűnösek, és ezután csak az ezt alátámasztó bizonyítékokat vette figyelembe.

Szeptember 13-án hirdet ítéletet a Fővárosi Bíróság három, nemi erőszakkal vádolt fiatalember - Sz. András, Zs. László és S. Balázs - ügyében. A vád szerint 2000-ben "rendkívül durva erőszakos közösülést" követtek el egy fiatal nő "sérelmére". A vádlottak közül kettő a magyar teremlabdarúgó-válogatott tagja volt abban az időben, amikor az állítólagos nemi erőszak történt. Az első fokon eljáró bíróság mindhármójukat bűnösnek találta, és öt-öt évi börtönre ítélte. A vádlottak és védőik felmentésért, illetve az ítélet enyhítéséért fellebbeztek.

Sem megerősíteni, sem kizárni

A másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság szerdai tárgyalásán a védői beszédekre és vádlottak utolsó szavaira került sor. Az első rendű vádlott védője egyórás védőbeszédében kifejtette, hogy miért tartja az elsőfokú ítéletet megalapozatlannak, az ügyet felderítetlennek, a tényállást hiányosnak. Többek között azt hangsúlyozta, hogy védence régóta orvosi kezelés alatt állt, több ízületi műtéten is átesett, és öt évvel ezelőtt az akkori egészségi állapota miatt nem tudott még térdelni sem. A sértett vallomása szerint Sz. András - miután megerőszakolta - feltérdelt az ágyra, és szájába élvezett.

Az ügyvédnő szerint az is furcsa körülmény, hogy a rendőrség a helyszíni szemléről írt jegyzőkönyvben a lány állításait megerősítő részletek a hangsúlyosak, például a lakás fürdőszobájáról csupán annyit írtak, hogy ott megtalálták azt a testápolót, amivel a vallomás szerint az állítólagos erőszaktevők megkönnyítették dolgukat a behatoláskor. A védő rámutatott arra is, hogy a bíróság kezében csupán egyetlen közvetlen bizonyíték van, az összes többi bizonyíték közvetett. Az orvosszakértői vélemények is ingadoznak, a vizsgálatok az ügyvéd szerint sem megerősíteni, sem kizárni nem tudták, hogy valóban megtörtént-e, amiről a lány beszámolt.

Az ügyvéd furcsállotta azt is, hogy a lány által elmondottak alapján több helyen is spermafoltokat kellett volna találni (például a párnán), azonban csupán néhány más, szokványos helyen (főként ruházaton, lepedőn) rögzítettek ilyen nyomot. A védelemnek álláspontja szerint ezeket a vitatható körülményeket tisztázni lehetne.

Ártatlannak vallják magukat

A lányt a vád szerint egymás után megerőszakoló másod- és harmadrendű vádlottak védelmében Zamecsnik Péter elmondta, hogy az elsőfokú ítéletet hozó bíró tulajdonképpen előbb eldöntötte, hogy a vádlottak bűnösek, és csak az ezt alátámasztó bizonyítékokat vette figyelembe. Az ügyvéd szerint tisztázatlan a lány bátyjának szerepe is. Az átmulatott éjszaka után az üres lakásra felmenő lány ugyanis először őt hívta telefonon a történtek után, a rendőröknek nem is szólt, a hatóságokat a testvér értesítette. Elképzelhető, hogy a lakáson baseballütővel megjelenő báty valamit félreértett, és a rendőrségi eljárás megindulása után már nem lehetett kihátrálni a csoportos nemi erőszakkal vádolásból, érvelt a védő. Zamecsnik - csakúgy mint kollégája - az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését, új elsőfokú eljárás indítását kérte.

Az utolsó szó jogán mindhárom vádlott ártatlanságát hangoztatta, és tagadták, hogy nemi erőszakot követtek el. A bíró jövő hétre napolta el az ítélethirdetést az öt éve húzódó ügyben.