Négy várost öntött el a víz Észak-Csehországban

2002.08.15. 11:41
Négy várost öntött el az ár Észak-Csehországban, miután a Prágát sújtó moldvai árhullám elérte az esőzések miatt szintén megáradt Elbát. Egy ember életét vesztette, amikor a hatóságok felrobbantottak egy hidat veszélyeztető elszabadult uszályt. A kitelepítettek még nem térhetnek vissza prágai otthonaikba.
Egy ember életét vesztette, amikor a hatóságok felrobbantottak és elsüllyesztettek egy hajót Decín mellett. A rendőrség figyelmeztetése ellenére nagy tömeg gyűlt össze végignézni a műveletet, és egy kő fejen talált egy férfit, aki a helyszínen meghalt. Az árvíz miatt elszabaduló uszályok egyre nagyobb gondot jelentenek, a hatóságok eddig ötöt robbantottak fel, mert veszélyeztették az útjukba kerülő hidakat.

Elérte az Elbát a Modva áradása

A Dél-Csehországban kétszázezer ember kitelepítését eredményező árvíz most az ország északi részét fenyegeti. Az Moldva és az Elba áradása miatt be kellett zárni a három legnagyobb cseh vegyi üzemet is. Melník, Neratovice, Ústí nad Labem és Decín víz alatt van, és a hidakat is le kellett zárni.

Mindhárom városból kitelepítettek több ezer embert; az elöntött részeken nincs villany és gáz. Melnikben tíz ház összedőlt. Roudnice kikötőjéből éjjel elsodort az ár hét teherhajót. A mentőknek négyet sikerült befogniuk, míg hármat később felrobbantottak és elsüllyesztettek, nehogy megrongálják a hidakat.

Az egész északnyugati régióban súlyos fennakadások vannak a közúti közlekedésben, míg a vasút többé-kevésbé jár. Csökkenésnek indult a Moldva vízszintje Prágában, a hatóságok azonban még nem adtak engedélyt a közel ötvenezer otthonából kitelepített prágai visszatérésére. A helyzet továbbra is veszélyes, a csatornahálózat és az áramellátás helyreállítása előtt senki nem térhet vissza otthonába - mondta el Igor Nemec főpolgármester a BBC-nek.