Czeizel ártatlannak vallja magát

2003.12.11. 13:36
Az utolsó szó jogán felmentését kérte csütörtökön a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla tárgyalásán Czeizel Endre, aki a vád szerint közreműködött gyerekek pénzért történő külföldi örökbeadásában.
Czeizel Endre, a Fővárosi Ítélőtábla másodfokú tárgyalásán csütörtökön az utolsó szó jogán felmentését kérte, és azt hangoztatta: nézetei miatt ítélték el első fokon. "Biztos vagyok abban, hogy az elsőfokú bíróság nem a tények, hanem a nézeteim miatt ítélt el" - szögezte le az ismert orvos-genetikus.

Czeizel tagad

Czeizel Endrét pénzért külföldre történő örökbe adásokban való közreműködés miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság tavaly júliusban. Czeizel Endre a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki tárgyalásán rámutatott az elsőfokú ítélet álláspontja szerint téves megállapításaira, s kiemelte: a tucatnyi örökbe adás közül csak három esetben került kapcsolatba a kismamával, de velük akkor is csak magyarországi örökbe adás került szóba.

Czeizel Endre tagadta, hogy megállapodott volna az örökbefogadásokat az Egyesült Államokba szervező Gáti Mariannával, hogy tőle több ezer dollárt kapott volna az örökbe adásokért, illetve hogy megadta volna a nő telefonszámát terhes asszonyoknak. Ugyanakkor a professzor megjegyezte, hogy munkahelyi vezetőként feltehetően hibázott, amikor nem ellenőrizte beosztottait.

Utolsó szó

Czeizel Endre rámutatott, a több mint hét éve tartó eljárás beárnyékolta nevét, személyét, s lehetetlenné tette, hogy az egészségügyben tevékenykedjen, holott egész életében ez volt a hivatása. "Nehezen tudom megélni azt a beállítást, miszerint kifelé a jóságos doktor bácsit játszottam volna, és eközben rafináltan gyerekeket árusítottam ki" - jegyezte meg Czeizel Endre.

"Ártatlannak érzem magam, ezért kérem felmentésemet" hangoztatta az utolsó szó jogán az ítélőtábla előtt az orvos-genetikus.

Erkölcsi parancs

Körmendy-Ékes Judit, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) egykori elnöke, aki első fokon szintén felfüggesztett szabadságvesztést kapott egy Magyarországon pénzért történt örökbefogadás miatt, az utolsó szó jogán leszögezte, az erkölcsi parancs olykor a jognál is erősebb.

"Büszke vagyok arra, hogy ebben az ügyben részt vettem. Nem tudok olyanról, akinek ártottam volna. Soha nem fogom megbánni, hogy azt a kisfiút családba segítettem, ahol mai s boldogan él" - jelentette ki Körmendy-Ékes Judit. A magyarországi örökbe fogadó házaspár és Körmendy-Ékes Judit ügyvédje csütörtöki védőbeszédében azt hangoztatta, hogy meggyőződése szerint nem bűncselekmény az, amit ügyfelei terhére róttak. Az örökbefogadás ugyanis szabályos, ma is érvényes gyámhivatali határozattal történt.

Nincs örökbefogadás haszonszerzés nélkül?

Annak kapcsán, hogy az örökbe adó nő több száz ezer forintot kapott Körmendy-Ékes Judit közvetítésével az örökbe fogadóktól, az ügyvéd megjegyezte: nincs olyan örökbefogadás, amelynek tág értelemben ne lenne haszonszerzési célzata. Az ügyvéd hozzátette: mindig is előfordulnak olyan esetek, ahol a jogi és erkölcsi megítélés elválik egymástól.

"Aki láthatta, hogy az örökbe adott kisfiú milyen anyagi és szellemi lehetőségek között él nyolc év elteltével is, annak a számára az ügy erkölcsi megítélése nem lehet kétséges." Nem beszélve arról, hogy az örökbe fogadó házaspár milyen terheket vett le az állam válláról - fejtegette az ügyvéd.

Az ítélőtábla várhatóan egy hét múlva hirdeti ki másodfokú határozatát Czeizel Endre és társai büntetőperében.