Demszky a felelős az özönvízért is

2006.07.24. 18:49
Több budai utat alámosott a hétfői özönvíz, sok helyen megrogyott az aszfalt, vízzel teli kátyúk, lyukak alakultak ki. A BKV dolgozói több helyen műanyaglemezekkel próbálták eltávolítani a sínekről a törmeléket és sarat.

"Jó hír" - reagált mosolyogva Mandur László, az országgyűlés alelnöke amikor megtudta, hogy eleredt az eső Budapesten. A nyári szünet előtti utolsó parlamenti ülésen ekkor még nem tudták, hogy közel sem mondható jó hírnek az égi áldás. A taxisok szerint is teljesen megbénította a budai közlekedést a váratlanul lecsapó özönvízszerű eső. Miközben körbeautóztuk a kaotikus budai helyszíneket, folyamatosan érkeztek a cébén a helyzetjelentések, amik többsége arról szólt, hogy merre járhatatlanok az utak, milyen károkat okozott a víz.

A tömegközlekedés szinte teljesen megbénult Buda érintett részein, a legrosszabb helyzet a Déli pályaudvar környékén, a Vérmezőn alakult ki, ahol tömegek vártak a metrópótlókra, a villamosokra. A villamosok azonban egyáltalán nem jártak, az Alkotás utcán a víz alámosta a síneket, homokot, kavicsot, felszaggatott aszfaltdarabokat hordott a sínekre. A BKV dolgozói több helyen is lapát híján műanyaglemezekkel próbálták eltávolítani a törmeléket és sarat.

Az autók az elöntött utak mentén fél méteres vízben álltak, a parkoló járművek belsejéből ajtónyitásra ömlő vízzel szembesült sok tulajdonos. A dunai hidak közül a Margit hídon volt a legnagyobb torlódás, az oszloperősítés miatti dugót most a Budáról erre áramló forgalom is fokozta. A budai hídfőnél kínált ingyenes ásványvízre ezúttal kevesen tartottak igényt.

Járhatatlanná lettek a villamossinek
Járhatatlanná lettek a villamossinek (Klikk a képre!

Több budai utat alámosott a víz, sok helyen megrogyott az aszfalt, vízzel teli kátyúk, lyukak alakultak ki, vagy jobb esetben csak kissé megsüllyedt az út. A víz rengeteg helyen tönkretette a forgalomirányító berendezéseket is, fontos közlekedési csomópontokban nem működtek a jelzőlámpák. A budai kerületekben több pincét elöntött a víz, a tűzoltók folyamatosan szivattyúzták az iszapos vizet.

A budapestiek egy része szerint mindez Demszky Gábor számlájára is írható, mások szerint ez olyan vis major helyzet, amire nem lehetett felkészülni. Volt aki a meteorológusokat kárhoztatta, hogy miért nem tudták ezt előre jelezni, különösen azután, hogy a hét végén Debrecenben pusztított hasonló özönvíz, azelőtt pár nappal Nyíregyházán szakadt az emberek nyakába nagy eső, pár héttel azelőtt meg Miskolcon okozott károkat a jégeső és a tornádószerű szél.

Sofőrünk azonban magára vállalta a felelősséget a budapesti égszakadásért. Mint elárulta: reggel lemosatta autóját.