25 országba kerülhetett dioxinnal szennyezett ír disznóhús

2008.12.07. 21:12
Akár 25 országba is szállíthattak a dioxinnal szennyezett ír disznóhúsból - jelentette be vasárnap Paddy Rogan ír főállatorvos. Azt nem árulta el, melyik országokról van szó. Egyes disznóhúsból készült termékekben a biztonsági határnál 200-szor több dioxint is mértek.

"20-25 ország rendelhetett belőle, de biztosan kevesebb, mint 30" - mondta a főállatorvos. Eddig Írországban, Nagy-Britanniában és Németországban vonták vissza a szeptember elseje után disznóhúsból készült termékeket. Svédországban pedig azt tanácsolták a vásárlóknak, hogy további figyelmeztetésig kerüljék az Írországból importált disznóhúst.

Írországban a fogyasztókat és az üzleteket is figyelmeztették, hogy semmisítsék meg a szeptember elseje után vásárolt disznóhúst és szalonnát. A szombaton elrendelt visszavonás érinti a disznóhúst, szalonnát, sonkát, kolbászt, hurkát, szalámit, belsőségeket és még a sonkás feltéttel árult pizzákat is.

Találtak szennyezett disznóhúst Franciaországban és Belgiumban is. Mindkét országba egy hollandiai feldolgozóüzemből érkezett az ír disznóhús. Írország exportál disznóhúst Nagy-Britannián kívül Japánba, Németországba, Oroszországba, Franciaországba és az Egyesült Államokba is.

A szakemberek szerint az egészségügyi kockázat nagyon alacsony, csak elővigyázatosságból vonják be az élelmiszereket és figyelmeztették az Európai Unió tagországait. Az Európai Bizottság közölte, hogy szorosan követi az eseményeket.