Felakasztották az ausztrál drogcsempészt

2005.12.02. 14:46
Végrehajtották a Ngtuyen Toung Vanra három éve kiszabott halálbüntetést Szingapúrban. Az ausztrál állampolgárságú fiatal érdekében hiába szólt az ausztrál kormányfő.

Pénteken kivégezték Szingapúrban a 25 éves Nguyen Tuong Vant. A vietnami származású ausztrál fiatalt három évvel ezelőtt ítélték halálra, miután négyszáz gramm heroinnal fogták el Szingapúr repterén, ahol Kambodzsából hazafelé szállt át.

Nguyen a legfelsőbb bírósághoz és Szingapúr elnökéhez is kegyelmi kérvényt nyújtott be, ám ezt elutasították. A helyi törvények szerint már tizenöt gramm heroin birtoklásáért is kötelezően halábüntetést kell kiszabni.

Nem szankcionálják a szövetségest

Philip Ruddock ausztrál legfőbb ügyész "barbarizmusnak" nevezte Nguyen felakasztását. John Howard ausztrál miniszterelnök szerint a kivégzés megronthatja a két ország különben virágzó kapcsolatait. Azt ugyanakkor elutasította, hogy kereskedelmi és katonai szankciókat léptessenek életbe a városállam ellen, hiszen Szingapúr Ausztrália legfontosabb szövetségese és kereskedelmi partnere a térségben.

Nguyen ügyében számos civil szervezet is megpróbált közbenjárni, kivégzése pillanatában pedig melbourne-i otthona közelében egy templomban és Szingapúr canberrai követségénél is virrasztást tartottak szimpatizánsai, írja a BBC.

Meg se ölelhette

A szingapúri hatóságokat semmi sem hatotta meg. Állításuk szerint nem hagyhatják figyelmen kívül azokat, akiknek az életét veszélybe sodorhatta volna a Nguyen csempészte 400 gramm heroin, ami szerintük huszonhatezer adagra lett volna elég. Állításuk ebben a formában nem igaz, 26 000 adagra csak akkor lenne elég 400 gramm heroin, ha orvosi terápiás célra használják, átlagos használókkal számolva legfeljebb nyolcezer adagra elég, de egy kemény heroinista akár száz nap alatt is végezhetne a 400 grammal.

A szingapúri hatóságok azt sem engedték meg, hogy Nguyen anyja búcsúzóul megölelhesse fiát. Az összetört asszonynak csupán azt engedték, hogy megszorítsa akasztásra váró gyermeke kezét, írja a BBC.