Négy-öt nap múlva költözhetnek vissza a lakók Dunatelepre

2002.08.19. 14:10
A Duna ugyan már apadásnak indult Budapesten, de néhány napig még nem lélegezhetnek fel Dunatelep lakói. A gát megerősítése időben befejeződött, jelenleg a vízátfolyásokkal, illetve a buzgárokkal kell megküzdeniük. A lakók kedden rövid időre visszatérhetnek otthonaikba, de a visszaköltözés csak négy-öt nap múlva lehetséges.
Galéria
Tekintse meg galériánkat, kattintson a képre!
Ebben a pillanatban is több százan dolgoznak a XXII. kerületi Dunatelepen, ahol 140 házat kell megvédeni attól, hogy víz alá kerüljön. Szilágyi István pv. őrnagy az Indexnek elmondta: a kitelepített lakóknak kedd délután lehetőséget biztosítanak arra, hogy rövid időre visszatérjenek otthonaikba, és saját szemükkel győződjenek meg arról, minden rendben van. A visszaköltözésre azonban csak 4-5 nap múlva kerülhet sor, amikor a dunatelepi gát aljától számítva már csak egy méter magasan áll a víz. Ez körübelül 700-720 centiméteres vízállást jelent.

Kisebb vészhelyzet éjszaka

A Veszprémből érkezett katonák jelenleg járőrözési feladatotak látnak el - nyilatkozta az Indexnek Pálmai Árpád árvízvédelmi századparancsnok. Folyamatosan figyelik, hogy a gát mennyire bírja a terhelést, vannak-e buzgárok, vízátfolyások. A 87 hivatásos, illetve sorkatona emellett állandó készenlétben áll egy esetleges vészhelyzet elhárítására. Legutóbb ilyenre éjszaka került sor, amikor észleltek egy közepes nagyságú buzgárt, amit szerencsére sikerült lokalizálni.

A gát megmagasítását, illetve megerősítését időben befejezték - folytatta Szilágyi István. A parton kétszázötvenezer homokzsák védi a több mint ötszáz kitelepített ember otthonát. A lakók közül huszonkilencen kérték, hogy segítsenek az elszállásolásukban, a többiek rokonoknál, ismerősöknél várják, hogy levonuljon az ár.