Megtalálták Rajnay Zoltán holttestét a Duna-parton

2006.06.14. 15:00
Egy holttestet találtak szerda reggel a járókelők Budapesten a Duna partján, a Parlamenttel szemközti szakaszon. Még tart a helyszínelés, a halott fiatal férfit már azonosította a rendőrség: a másfél hete a Hajógyári-szigetről eltűnt Rajnay Zoltánt találták meg. Egy másik futballista is eltűnt a környékről, a 17 éves Strehó Gergő máig nem került elő.

Egy fiatal férfi holttestét vetette partra a Duna szerdán reggel Budapesten, az I. kerületi partszakaszon. A HavariaPress úgy tudja, a holttestet járókelők vették észre reggel hét órakor a Bem rakpart hullámtörő köveinél, a Parlamenttel szemközti oldalon.

A testet a tűzoltók emelték ki a vízből. A nála talált iratok alapján sikerült azonosítani a fiatalembert, aki a másfél hete eltűnt Rajnay Zoltán, mondta az Indexnek Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályvezető-helyettese. A rendőrség elrendelte a holttest soron kívüli boncolását, szerda délutánra kiderült, hogy a fiatal futballista nem bűncselekmény áldozata lett, halálát nagy valószínűséggel fulladás okozta, tudta meg az Index.

Két eltűnt futballista: Strehó Gergő és Rajnay Zoltán
Két eltűnt futballista: Strehó Gergő és Rajnay Zoltán

A rendőrség közigazgatási hatósági eljárásban keresi továbbra is a szécsényi Strehó Gergőt, aki szintén a Hajógyári szigetre indult szórakozni még februárban. A 17 éves futballistát barátja látta utoljára az Árpád híd budai hídfőjénél.

Strehó Gergő február 11-én este fél 10 körül tűnt el, miután egyik barátjával szórakozni indult a Mogyoródi úti középiskolai kollégiumból, mondta el az Indexnek Tafferner Éva a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályvezető-helyettese. A kiszemelt szórakozóhely azonban még zárva volt, ezért Strehó Gergő inkább hazaindult. Barátja - aki dolgát végezni félrevonult egy percre - az Árpád híd budai hídfőjénél látta utoljára, azt hitte Gergő taxiba ült és távozott.

A keresés először Gergő lakhelyén, a Nógrád megyei Szécsényben kezdődött, a család bejelentésére. A rendőrök meghallgatták a családtagokat, majd sorra vették azokat akik utoljára látták. Az eljárás ekkor került át a XIV. kerületi kapitánysághoz. Egyre szélesedő körben kérdezték ki Gergő ismerőseit, az iskolatársak, csapattársak, edzők, egyesületi vezetők után még a Hajógyári-sziget szórakozóhelyeinek biztonsági embereit, a környékbeli non-stop boltok alkalmazottjait, az akkor ott megforduló taxisofőröket és az éjszakai buszok vezetőit is megkeresték. A keresés azonban idáig nem vezetett eredményre.

A széles körű megkérdezés célja az volt, hogy kiderüljön: utal-e bármi, egyetlen apró részlet arra, hogy Gergő bűncselekmény áldozata lett. "Nincs ilyen adat jelenleg" - mondta Tafferner Éva.

Hiába várták

Rajnay Zoltán esetében ugyanezt az eljárást folytatták le a rendőrök. Rajnay június 3-án szombaton még játszott hazai pályán a Gödöllő ellen, majd este szórakozni indult barátaival, a Hajógyári-sziget egyik diszkója előtt látták utoljára. Az NB III-ban szereplő Tura játékosa június 4-én, nem sokkal éjfél után telefonált egy barátjának, a társaság tagjai azonban hiába várták, hogy csatlakozik hozzájuk, egy óra tájban felhívták, de már ki volt kapcsolva a mobiltelefonja.

A fiatal sportoló a Pénzügyi és Számviteli Iskola hallgatója volt, egy nemzetközi könyvelő cégnél dolgozott, eltűnése után családtagjai, barátai, ismerősei szinte minden követ megmozgattak, hogy megtalálják. Az interneten több levél is keringett, amiben segítséget kértek megtalálásához. Az egyik levélben az állt, hogy "nem a Zoli az egyetlen aki eltűnt a Hajógyári Szigetről mostanában! Sajnos sok az olyan ember aki nem riad vissza semmitol,hogy pénzt csináljon! [...] A rendőrség szerint állítólag nem az első és nem a második eltűnt ember [...] ő a 17. [...] párat megtaláltak már, egyiknek sem voltak belső szerveik."

Nagyon elkeseredettek

A rendőrség egyfelől örül a nagy nyilvánosságnak, mert ha többen tudnak az esetről hamarabb előkerülhetett volna olyan információ, ami előbbre vihette volna az ügyet. Másrészt azonban szerintük kimondottan károsak az ilyen pánikkeltő, gátlástalan szervkereskedőkkel riogató levelek. A rendőrség határozottan cáfolja a levél állításait, idén ez a két eltűnéses esetük volt a Hajógyári-szigeten, ráadásul Strehó Gergő tulajdonképp nem is a szigeten, hanem pár száz méterrel arrébb, az Árpád híd környékén tűnt el, és rejtélyes szervkereskedőkről sincsenek információk.

Az eltűnések körülményeit figyelembe véve az valószínűsíthető, hogy mindkét fiatal baleset áldozata lett. A Duna magas vízállása, a felázott, csúszós talaj vezethetett oda, hogy a folyóba veszett a két futballista. Ezt erősíti meg, hogy szerdán reggel a Parlamenttel szemközi budai partszakaszon megtalálták Rajnay Zoltán holttestét, halálának pontos okát soron kívüli boncolás állapítja meg.

"Keressük Gergőt, de nem jutunk egyről a kettőre, senki nem látta, semmi eredmény" - mondta az Indexnek Strehó Gergő édesapja, aki szerint a rendőrség nem tesz meg mindent az eltűnt fiú megtalálása érdekében. "Nyomozás nincs, iróasztal mögül intézik a dolgokat, olyan ember nincs, aki menne az utcán és keresné. Lehet hogy túl nagy igény ez, és nagyon nehéz dolog ez, de nagyon elkeseredettek vagyunk" - tette hozzá az ifjú sportoló szülője.

Az interneten keringő rémhírekkel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy "az ember ilyenkor már mindenfélére gondol, és mivel semmi nyom nincs, bármi lehetséges, nem lehet semmit sem kizárni". Gergő apja szerint túl sok idő telt már el, februárban kellett volna "sokkal komolyabb hozzáállással" nyomozni az eltűnt fiú után. "Most már minden elcsúszott".

Eltűntek - arcok a rendőrség adatbázisából
Eltűntek - arcok a rendőrség adatbázisából

Baleset vagy bűntény

Több ezer eltűnt embert keresnek az ügyészségek, a bíróságok, a rendőrség, a gyámhatóság és a hivatalos szervezetek. A rendőrség honlapján körülbelül hetven eltűntként számontartott ember - fiatalok, idősek, nők, férfiak - fényképét és személyes adatait teszik közzé.

A gyerekek és felnőttek is sokféle ok miatt mennek el otthonukból, gyakran családi, iskolai konfliktusok vezetnek az eltűnéshez, sokszor csak a körülöttük élők figyelmét akarják magukra felhívni. És sokan vannak, akik baleset vagy bűntény áldozatai lesznek, és több év után kerül elő holttestük.